Preporučeno
StoryEditor

Tko je za, a tko protiv raspuštanja Sabora

17. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Nakon konzultacija na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, zastupnici HDSSB-a poručili su kako je prijevremene izbore nužno organizirati čim prije. - HDSSB je za prijevremene izbore što je prije moguće, po mogućnosti sredinom rujna, rekao je Branimir Glavaš.

- Izbori su najgore rješenje - jer bi nakon njih stvari bile iste. Hrvatska zbog ekonomije ne može izgubiti 2016. godinu, smatra Ivan Lovrinović koji je na konzultacijama bio s Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem.

Kolinda Grabar-Kitarović započela konzultacije na Pantovčaku

Za razliku od njih, Drago Prgiomet smatra kako su prijevremeni izbori nužnost te da bi se morali održati na jesen. Poručio je kako će HRID tijekom dana potpisati inicijativu za samoraspuštanje Sabora.

Za preslagivanje Vlade su članovi Domoljubne koalicije Klub HSS-a i HDS-a. Branko Hrg i Goran Dodig takvo mišljenje dali su na konzultacijama, a s takvim stajalištem slaže se i predsjednik HSP AS Ivan Tepeš.

Hrvatski laburisti su za samoraspuštanje Sabora, no Nensi Tireli je dodala kako bi "dali potporu ako bi eventualno netko s ljevice predložio mandatara.

Klub zastupnika SDSS-a i Narodne stranke reformista obavijestio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da smatramo da za Hrvatsku najbolje u ovom trenutku da se ide na raspisivanje izvanrednih izbora, izjavio je predsjednik Kluba Milorad Pupovac.

Interesantno, Darinko Kosor izrazio je žaljenje što je smijenjen premijer Tihomir Orešković. - Ono što se jučer odigralo u Saboru nije dobra slika ni za Hrvatsku ni za hrvatsku politiku. Ako treba ići na izbore, idemo što prije. Nije dobro ignorirati zahtjev većine, postoje ustavni rokove, rekao je. Poručio je kako nema potrebe potpisivati zahtjev za samoraspuštanjem Sabora ako ima dovoljno potpisa.

Prikupljeno više od 76 potpisa za raspuštanje Sabora

Silvano Hrelja je izvijestio kako je njegov klub (Klub zastupnika HSU-a, Nezavisne liste Stipe Petrine i nezavisnih zastupnika) već potpisao zahtjev za samoraspuštanje Sabora te očekuje da to bude 15. srpnja.

Primjereni rok za prijevremene izbore bio bi početak rujna, smatra Boris Miletić, predsjednik IDS-a. Poručio je kako je predsjednicu Grabar-Kitarović izvijestio da su predali potpise na zahtjev za samoraspuštanje Sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u petak je privremeno, na zahtjev oporbenih SDP-a i HNS-a koji su ustvrdili da su skupili dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora, prekinuo saborsko zasjedanje, ne preciziravši kad će sazvati nastavak.

- Ne znamo kad će završiti konzultacije s predsjednicom Republike, prema tome privremeno prekidam sjednicu, bit ćete svi obavješteni na vrijeme da se okupimo, rekao je Reiner, ali nije želio odrediti vrijeme.

Napominjemo, izglasavanjem nepovjerenja premijeru Oreškoviću počeo je teći rok od 30 dana za formiranje nove Vlade. Kandidat za mandatara u tom roku mora sakupiti potpise 76 zastupnika, predočiti ih predsjednici, a kao mandatar mora izabrati ministre i program te dobiti potvrdu Sabora. Ako nitko ne skupi 76 potpisa, ili se ne izglasa Vlada unutar tog roka, predsjednica raspušta Sabor i raspisuje izbore. I to najranije za 30, a najkasnije za 60 dana. Sabor se može i sam raspustiti prije isteka roka, ako za to postoji potpora 76 zastupnika.

20. travanj 2024 10:14