Preporučeno
StoryEditor

Trump novi predsjednik SAD-a, financijska tržišta u panici, ulagači se povlače

09. Studeni 2016.

‘Donald Trump pobijedio na povijesnim američkim izborima‘,  Trumpov trijumf, Noćna mora: Predsjednik Trump, samo su neki od naslovnica američkih dnevnika u srijedu ujutro po europskom vremenu. Kako mediji navode, Trump je pobijedio s 289 elektorskh glasova, Hilary clinton skupila ih je 218. Evo kako se sve odrazilo na financijska tržišta...

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale, kao i terminski indeksi na Wall Streetu i tečaj dolara jer na tržištima vlada panika zbog (moguće) pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trumpa nad Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću izazvala je na azijskim burzama oštar pad cijena dionica.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 8,00 sati bio u minusu više od 5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,8 i 3,1 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 8,00 sati bio u minusu 2,5 posto.

- Za financijska tržišta Trumpova bi pobjeda bila šok, pa sada ulagači traže sigurna utočišta za kapital", kaže Son Jae-hyun, analitičar u tvrtki Mirae Asset Daewoo.

Europski terminski indeksi trenutačno su na gubitku oko 4 posto. Buran dan očekuje se i na Wall Streetu jer je terminski S&P 500 indeks trenutačno na gubitku više od 4 posto, dok je terminski Dow Jones indeks potonuo gotovo 700 bodova. To je veći pad nego onaj zabilježen neposredno nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Europske unije, što je izazvalo oštar pad svjetskih burzi, na kojima je izbrisano na tisuće milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, zbog strahovanja od mogućih posljedica ‘Brexita‘ na globalno gospodarstvo.

- Ovo je deja-vu ‘Brexita‘, vrlo zabrinjavajuće, kaže Bob Takai, predsjednik u tvrtki Sumitomo Corp Global Research.

Pobjeda Trumpa neće pogodovati financijskim tržištima, koja ‘navijaju‘ za Clinton jer je smatraju političarkom status-quoa. Pobjeda Trumpa, kažu analitičari, izazvat će nesigurnost po pitanju vanjske, unutarnje i gospodarske politike.

- Nitko se nije sasvim osigurao za slučaj Trumpove pobjede, pa se sada ulagači povlače s tržišta što je brže moguće, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Na paniku na tržištima ukazuje i skok VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija za 40 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

- Tržišta su reagirala kao da su iz Trump Towera upravo izjurila četiri jahača apokalipse, kaže Sean Callow, strateg u Westpacu.

Oštro su pale i cijene nafte, pa je na američkom tržištu barel pojeftinio više od 3 posto, na 43,60 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 2,5 posto, na 44,80 dolara. S druge strane, snažno je, više od 3 posto, na 1.318 dolara po unci, skočila cijena zlata jer ulagači traže sigurnija utočišta za kapital.

A na valutnim je tržištima dolar oštro pao jer bi Trumpova pobjeda izazvala nesigurnost, a možda i odgodu povećanja ključnih kamatnih stopa američke središnje banke. Očekivalo se da će Fed u prosincu povećati kamate, no sada su, kažu analitičari, izgledi za to smanjeni.

- Trumpova pobjeda izazvala bi veliku nesigurnost koja bi u početku vjerojatno potkopala rizičniju imovinu, što bi moglo navesti Fed da odgodi odluku o povećanju kamata u ovoj godini, objasnila je Michelle Girard iz RBS-a uoči objave da je Donald Trump pobijedio na izborima.

Stoga je jutros tečaj dolara u odnosu na japansku valutu potonuo 3,3 posto, na 101,85 jena. Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skočila 2,3 posto, na 1,1265 dolara. Tečaj meksičkog pezosa potonuo je, pak, više od 13 posto prema dolaru, što je njegov najveći dnevni pad u najmanje dva desetljeća. Posljedica je to strahovanja ulagača da bi trgovinska politika kakvu je najavio Trump znatno naštetila meksičkom gospodarstvu koje uvelike ovisi o izvozu u SAD.

- Puno je panike na tržištu jer pobjedu Trumpa na izborima nitko nije očekivao, kaže Juan Carlos Alderete, strateg u tvrtki Banorte-IXE.

 

 

18. travanj 2024 20:02