Preporučeno
StoryEditor

Trump želi veliko povećanje vojne flote i 12 nosača zrakoplova

03. Ožujak 2017.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak tijekom posjeta nosaču zrakoplova Gerald Ford da će se zauzeti za to da američka vojna flota raspolaže s 12 nosača zrakoplova, sukladno željama mornarice.

Američki predsjednik želi obnoviti američku vojsku i bitno povećati vojnu potrošnju. On je već izjavio da želi američku mornaricu s 350 velikih brodova i podmornica tijekom sljedećih godina, prema 310 brodova koliko je bio odredila Obamina administracija, a sada ih ima 274. Trump još nije precizirao vrstu brodova.

"Razgovarao sam s dužnosnicima mornarice i industrije o mojim planovima velikog povećanja vojne flote, koja bi imala 12 nosača zrakoplova koje trebamo", rekao je američki predsjednik.

>>>Trump najavio jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj povijesti

"Nakon godina smanjenja vojne potrošnje koje su oslabile našu obranu, želim predvoditi jedno od najvećih povećanja vojne potrošnje u povijesti", naglasio je Trump.

Američka mornarica sada ima deset nosača zrakoplova, a imat će ih 11 kada Gerald Ford sljedećih mjeseci bude u funkciji. Cijena tog nosača zrakoplova je procijenjena na 12,9 milijardi dolara.

Američka mornarica je tražila u prosincu jako povećanje flote, a sada traži 355 brodova, od kojih 12 nosača zrakoplova, prema 308 brodova i 11 nosača zrakoplova u prethodnim projekcijama.

25. travanj 2024 22:48