Preporučeno
StoryEditor

U digitalizaciju treba uključiti ljude koje razumiju navike potrošača

08. Studeni 2016.

Što digitalizacija znači za poslovanje? Trebaju li kompanije ubrzati proces digitalizacije ili ga usporiti? Kako vođe kompanija trebaju reagirati na nezaobilazan trend digitalizacije i jesu li spremni na digitalnu revoluciju, bila su neka od pitanja na današnjem okruglom stolu koji je organizirala konzultantska kuća Amrop Adria u hotelu Esplanade u Zagrebu. Na okruglom stolu raspravljalo se o istraživanju provedenom na 110 kompanija iz Europe i SAD-a.

Amrop Adria se u ovom slučaju koncentrirala na pitanje do koje mjere Uprave vode brigu o procesu digitalizacije, s obzirom da ulažu puno sredstava u infrastrukturu, softvere  i sigurnost sustava u kojima rade, ali ostaje pitanje koliko vode brigu o načinu na koji će digitalizacija i razvoj tehnologije utjecati na promjenu poslovanja u budućnosti.

- Razvoj tehnologije stvara kod potrošača nove navike, s novim navikama oni kupuju na drugačiji način, imaju drugačije zahtjeve i očekivanja. Teško je definirati kojom brzinom će se promjene događati, ali negdje se već događaju a negdje će se tek dogoditi, teško je za svaku industriju odrediti pravo vrijeme kada treba startati, rekao je Željko Šundov, direktor Amrop Adria.

Objasnio je i da su uprave ključne u pokretanju ciklusa razmišljanja o tome kako se treba mijenjati, te da treba uključiti ljude koje razumiju navike kupaca, potrošača i ostalih te koji znaju kako svoje modele priviknuti na novi način poslovanja. Zaključio je da postoji svijest o tome da se moramo mijenjati, no nitko ne zna kojom brzinom.

- Ako radimo određene promjene, više manje se one upućuju na ljude koji dolaze iz tehnološkog odjela, bilo da su iz informatike ili nekog drugog dijela. No radi se o tome da treba kombinirati znanje iz tehnologije i znanje o tržištu. Izuzetno je važno kroz neko vrijeme pokušati cijelu kompaniju napraviti digitalnom, za to su odgovorne uprave i one trebaju pokrenuti taj proces, nadodao je Šundov.

Dejan Ljuština (PwC) objasnio je da tehnologija ima drugačiji utjecaj na različite industrije. Industrije kao što su mediji, zabava i telekom već odavno su na udaru digitalizacije i drastično su promijenile svoje poslovanje, dok druge poput financijskog sektora i osiguranja sada dolaze na red, a energetski i proizvodni sektor će tek doći na red za digitalizaciju. Također naglasio je kako je bitno da sve industrije imaju svijest o pozitivnim i negativnim utjecajima koje digitalizacija donosi.

- Važno je da razmišljaju o svom poslovanju na jedan drugačiji način, način na koji će to raditi njihovi nekonvencionalni konkurenti i da promijene svoju kompaniju, tržišta, proizvode i način na koji trenutno opslužuju kupce, da se organizacijski promijene te da imaju vještine koje su potrebne za transformaciju kao što je digitalna transformacija, poručio je Ljuština.

Upozorio je o važnosti da kompanije naprave jasan plan, te da imaju potporu sa najviših razina, od predsjednika uprave do same uprave, kao i da na vrijeme krenu mijenjati stvari jer bi čekanje od dvije, tri godine moglo biti predugo, a već sada je potrebno početi s aktivnostima kako bi ostali dugoročno konkurentni na tržištu.

Da Uprave kompanija nisu dobro pripremljene govori podatak istraživanja kako samo 36 posto članova uprava u tehnološkim kompanijama ima digitalne kompetencije, dok iz ostalih industrija te kompetencije posjeduje samo njih 5 posto.

Osim navedenih, u raspravi na okruglom stolu sudjelovali su i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjenik Uprave Wiener Osiguranja, Mladen Pejković, stariji izvršni dikrektor Poslovnog razvoja, strategije i informacijske tehnologije Atlantic Grupe, te Boris Trupčević, direktor za Hrvatsku, Styria Media.

16. travanj 2024 23:16