Preporučeno
StoryEditor

U novom broju Lidera - Diskriminacija: Trgovci zbog marži na domaćoj robi zarađuju triput više nego na uvoznoj

23. Studeni 2016.

Sve češće povlačenje zdravstveno neispravnih prehrambenih proizvoda s trgovačkih polica posljedica je aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu. Naši sugovornici kažu da je svakako važno poboljšati kontrole, no ništa nećemo napraviti ako ne uklonimo dva osnovna izvora problema povezana sa zdravstvenom ispravnošću hrane: jedan je neregulirana, no stvarna nadmoć trgovaca nad dobavljačima, a izvor su drugoga sami prerađivači koji nabavljaju robu u inozemstvu, prepakiraju je pa prodaju na tržištu kao svoju.

Nacrt je poslan u javnu raspravu još u srpnju, bilo je nekih primjedbi

Trgovci šute o maržama Afere sa salmonelom i drugim štetnim nametnicima pronađenima u prehrambenim proizvodima ovih dana čine se kao naručenima da se doradi Nacrt prijedloga Zakona o zabrani nepoštenih trgovinskih uvjeta u lancu opskrbe hranom. Riječ je o uspostavljanju poštena odnosa između poljoprivrednih proizvođača i prerađivača te trgovaca koji bi, takav je cilj, trebao uvesti malo reda na tržište opskrbnog lanca od polja do stola. Nacrt je poslan u javnu raspravu još u srpnju, bilo je nekih primjedbi, no kako ističu poznavatelji te tematike, bivši ministar poljoprivrede Romić ni s izmijenjenim Nacrtom nije riješio ključna pitanja, zbog čega će aktualni ministar Tomislav Tolušić, ističu, morati sastaviti kvalitetnije izmjene. Riječ je o položaju domaćih dobavljača u odnosu na uvoznike i robne marke jer, kako kažu sugovornici, trgovci za njihove proizvode nameću maržu i do 60 posto, a za iste uvozne proizvode i svoje robne marke uzimaju do 20 posto. ‒ To je jedan od ključnih problema jer mi domaći proizvođači nemamo ravnopravan status i teže konkuriramo uvozu i trgovačkim lancima s njihovim robnim markama. Drugim riječima, Nacrt prijedloga Zakona ništa neće promijeniti jer taj se problem ne spominje – kaže sugovornik koji je htio ostati anoniman.

Cijeli tekst, kao i listu mjera kojima bi se poboljšala zdravstvena ispravnost hrane i pića možete naći u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 13:23