13. srpanj 2016.

U novom broju Lidera: Energetska obnova zgrada - Lanjski elaborati za 30 posto uštede energije ove godine više ne vrijede

Pravi je košmar među upraviteljima zgrada, arhitektima koji projektiraju energetsku obnovu, a zadnjih mjeseci i mnogi predstavnici suvlasnika stanova  imaju noćne more. Za sve njih nepoznanica je kada će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati natječaj za sufinanciranje energetske obnove, hoće li morati dodatno plaćati izradu projekata energetske obnove te hoće li im Fond odobriti sufinanciranje radova.

Ove su godine zbog zahtjeva EU, koji je odobrilo 100 milijuna eura Hrvatskoj za energetsku obnovu u razdoblju od 2016. do 2020., promijenjena pravila sufinanciranja, na što upravitelje i predstavnike zgrada Fond nije lani upozorio. Naime, lani je bilo dovoljno prijaviti se na natječaj za sufinanciranje ako su zgrade izradile projekat energetske obnove s minimalno 30 posto uštede energije. Od ove godine taj je uvjet povećan na 50 posto, a lanjska tri natječaja za sufinanciranje – za energetsko certificiranje (utvrđivanje energetskog razreda zgrade), za izradu projektne dokumentacije i za izvođenje natječaja ove će godine biti dio jednog natječaja. To je dobro jer se time ubrzava procedura dodjele sredstava i zgrade više neće morati čekati dvije, možda i tri godine nakon što krenu u energetsku obnovu. No u Fondu su pritom zaboravili na one koji su lani krenuli u izradu certifikata i projektne dokumentacije, a nisu stigli aplicirati za sredstava kojima bi platili radove. Zapravo, kako nam je rekao jedan sudionik tih postupaka koji je želio ostati anoniman, u Fondu nisu zaboravili nego očito nisu imali pojma što će se dogoditi godinu dana poslije, iako su znali da će umjesto nacionalnim sredstvima ubuduće energetsku obnovu sufinancirati iz fondova EU. No izgleda da nisu mislili i na to da će EU pritom postaviti i neke svoje uvjete.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.