Preporučeno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Most svojom razradom programa podigao ljestvicu ostalim strankama

24. Kolovoz 2016.

Programi većine stranaka toliko su paušalni da u njima nema ni konkretnih procjena ni simulacija rasta BDP-a po godinama mandata. SDP ide toliko daleko da tu kraticu bruto domaćeg proizvoda ne spominje nigdje u cijelom programu. Kao da je ukleta! Ono što bi trebala biti osnovna matematička računica za svakog ‘wannabe‘ političara, SDP izbjegava pod svaku cijenu. Kao da BDP za njegova mandata nije počeo rasti. HDZ rast BDP-a spominje, ali paušalno. Ta stranka planira do kraja m andata ekonomski rast od čak pet posto, stoji u njegovu programu. Nikakve druge studioznije varijante ne nudi, kao ni objašnjenja.

Jedine ozbiljnije procjene dao je Most i time podigao ljestvicu svim ostalim strankama koje više ili manje ozbiljno samo licitiraju brojkama. Most u svom gospodarskom programu procjenjuje, primjenom simulacijskih i ekonometrijskih modela, da će uslijed rasta državne potrošnje od 1,52 posto, rasta potrošnje kućanstava od 2,84 posto, rasta izvoza od 6,43 posto i uvoza od 4,34  posto, BDP u idućoj godini rasti za 2,39 posto. Godine 2018. rast BDP-a mogao bi iznositi 2,63 posto te 3,28 posto u 2019. godini. Zaokretom u ekonomskoj politici i izgradnjom institucionalnoga ekonomskog sustava koji će podržavati stope ekonomskog rasta veće od tri posto očekuje se da će se 2020. godine dostići stopa ekonomskog rasta od 3,88 posto. Tim je potezom Most poslao ozbiljnu poruku svim ostalim strankama o važnosti pisanja programa koji nisu samo štiva ‘for dummies‘.

Stope ekonomskog rasta od 3,88 posto zaustavit će iseljavanje mladih, znatno smanjiti stopu zaduženosti stanovništva, stopu nezaposlenosti, stopu uvozne ovisnosti, stopu siromaštva i socijalne isključenosti te osigurati povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, reformu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u cilju poboljšanja socijalnog stanja u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na umirovljenike i druge potrebite skupine za koje se država iz ostvarenih stopa rasta mora skrbiti, smatraju u Mostu. HDZ i SDP su nam projekcije rasta BDP-a i njegovih sastavnica poslali tek kad smo im prezentirali Mostovu projekciju, a Pametno je svoju računicu iznio na presici u utorak.

Ljubo Jurčić iz Bandićeve koalicije Lideru je odgovorio da njihov gospodarski program planira rast BDP-a od četiri posto u prve dvije godine, a ako se stvore uvjeti moguć je i rast od sedam posto do kraja mandata. – Samo nam nedostaje politika koja bi to omogućila, ali to je doista moguće – neuvjerljivo nas uvjerava Jurčić.

Možda, no treba biti realan. Najvažniji predizborni dokument u Hrvatskoj trebalo bi možda biti izvješće Europske komisije iz veljače, u kojem stoji da je već sad rast BDP-a iznad razine potencijalnog rasta proizvodnje, koji ta institucija procjenjuje tek na jedan posto. Dakle, BDP raste, ali tek zahvaljujući osobnoj potrošnji, sve ostalo samo su dimne zavjese. S tim se slaže i Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Adikko Banka, koji kaže da su procjene rasta BDP-a vrlo važne, ali sve dok nijedna stranka ne nudi ozbiljniji recept za rast, rasprave o tom hipotetskom rastu besmislene su. I u ovoj godini BDP će rasti prema stopi od dva do 2,5 posto, smatra Stojić, i to ne zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici, već niskoj cijeni zaduženja na financijskim tržištima, niskim cijenama nafte, povoljnijim ekonomskim prilikama u okružju te turizmu. Bez intervencije izvršne vlasti. Koliki bi tek mogao biti uz malo promišljanja i zdrave ekonomske logike.

Projekcije rasta BDP-a

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Lidera.

18. travanj 2024 08:03