Preporučeno
StoryEditor

U novom broju Lidera - Najefikasnija služba: 26 inspektora koji nadziru proračun i koncesije utjeralo 2,5 milijardi kuna

18. Siječanj 2017.

Kada 30 državnih službenika, od čega su njih 26 operativci na terenu ‘utjera‘ 2,5 milijardi kuna za državni proračun, podatak je to na koji nitko ne može ostati ravnodušan. Naravno, nećemo sada skladati nikome hvalospjeve i dizati ga u nebesa, ali brojke su tu. A tko su ti službenici? Zovu se inspektori proračunskog nadzora i nadzora koncesija i rade u Sektoru za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija, na čijem je čelu Slavka Malenica.

Naplata umjesto kazni

Proračunski nadzor je, naime, definiran Zakonom o proračunu i s još nekoliko propisa kao što su Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Podsjetimo da Zakon o fiskalnoj odgovornosti ‘tjera‘ ministre da razborito troše novac, što su i potpisali posebnom izjavom. Ti inspektori kontroliraju sve one fizičke i pravne osobe koje troše proračunski novac, dakle od ministra i svih tijela državne uprave do osnovnih škola, udruga i sindikata.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

>>>Pravda za sve: Inspektorima fleksibilnost treba zakonski omogućiti

24. travanj 2024 23:23