Preporučeno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Strani radnici - Hrvatske tvrtke idu po Bosance preko Slovenije

01. Veljača 2017.

Ne promijeni li uskoro hrvatska vlada rigorozne kriterije za popunjavanje kvota za zapošljavanje stranaca, moglo bi se dogoditi da već ove godine hrvatske tvrtke odluče registrirati tvrtke kćeri u susjednoj Sloveniji. Naime, slovenski propisi o zapošljavanju strane radne snage mnogo su liberalniji od hrvatskih, pa bi hrvatske tvrtke radnike mogle uvesti preko svoje slovenske tvrtke. Budući da su obje zemlje u Europskoj uniji, ti bi radnici mogli raditi i u Hrvatskoj.

>>>Presušio najvažniji resurs – kvalificirani radnici

Milan Vrdoljak, suvlasnik Ricarda, najveće autoprijevozničke tvrtke u Hrvatskoj, kaže da o toj mogućnosti ozbiljno razmišljaju. Sve će ovisiti o skorašnjim pregovorima između HUP-ove Udruge prometa, na čijem je Vrdoljak čelu, i Vladinih predstavnika. HUP će na tom sastanku predstavljati i druge udruge, a tema će biti upravo liberalizacija uvoza radne snage.

– Ne uspijemo li ništa postići u pregovorima s Vladom, vrlo je izgledno da ćemo se morati odlučiti na taj potez, odnosno registrirat ćemo tvrtku u Sloveniji – kaže Vrdoljak.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

24. travanj 2024 07:34