Preporučeno
StoryEditor

U posjetu najvećem voćnjaku u ovom dijelu Europe: U Čelarevu u zadnjih deset godina uloženo 50 milijuna eura

20. Travanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Samo desetak kilometara od granice Hrvatske i Srbije, na imanju Podunavlje u selu Čelarevo, prostire se najveći voćnjak u ovom dijelu Europe, na čak 500 hektara zemljišta i sa 70 tona jabuka po hektaru.Voćnjak u vlasništvu srpske tvrtke Delta Agrar nadmašio je nekada najveći voćnjak Borinci u Hrvatskoj, koji je bio sinonim za voćarstvo,osobito jabuke, a danas je proizvodnja znatno opala. U Čelarevu izvoze 80 posto proizvodnje, oko 200 000 tona jabuka, najviše u Rusiju, ali i na Bliski Istok, te Nizozemsku i Englesku.Ostalog voća, od kojeg je 2 000 tona šljiva, zatim breskvi,višanja i trešanja, imaju još oko 300 000 tona spremnog za izvoz.

>>>Veliki porast: Koje se voće i povrće najviše proizvodi u Hrvatskoj?

Dio su Delta Holdinga u vlasništvu Miroslava Miškovića koji je i predsjednik Delta holdinga. Srpski mediji već su počeli špekulirati kako je zainteresiran za agro segment Agrokora. Iz vrha Delta holdinga potvrdili su kako imaju financijski i kadrovski potencijal da osnaže neku od Agrokorovih tvrtki, no, pitanje je hoće li se to i realizirati. U prošloj godini Delta Agrar je ostvario prihod od oko 230 milijuna eura,izvozno su orijentirani i cilj im je da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje s 40 posto. Delta Agrar u Čelarevu se orijentirao na tzv.klupske sorte jabuka, a to su zaštićeni brendovi jabuka, koje mogu uzgajati samo certificirani proizvođači koji to pravo dobiju od nositelja licence. Klupske jabuke često se pakiraju u male vrećice, po nekoliko komada i mogu se prodavati u boljim trgovinama, a ne samo na tržnicama ili velikim marketima.

Prema riječima direktora voćnjaka Čelarevo Nikole Milićevića, Delta Agrar je dobio pravo na proizvodnju osam sorti jabuka, među kojima se ističe Pink Lady, najpoznatija sorta jabuka. Srbija je, kaže Milićević, nakon četiri godine pregovora dobila licencu za Pink Lady i četvrta je zemlja u Europi koja je dobila to pravo.

- Tijekom četiri godine dolazili su na pregovore i procjenu na ovo imanje, a zbog velikih prinosa i mogućnosti širenja na kraju su nas odabrali. Mi smo danas jedini u ovom dijelu Europe licencirani za Pink Lady i ta sorta jabuka ne bi se smjela saditi bez odobrenja. Prijavljujemo razne nelegalne proizvođače i pokrećemo proceduru za uništenja, a koliko znam, Hrvatska je platila milijun i sedamsto tisuća eura kazne zbog nelegalne prodaje Pink lady jabuka. U Srbiji do prije nekoliko godina nitko nije ni čuo za sorte jabuka koje mi sada imamo, Idared je bila jedina sorta koja se sadila i to je bilo logično jer se najlakše uzgaja i najraširenija je. No, mi smo osim Pink Lady, dobili licencu i za sorte poput Evelin, Modi, Kiku, Isaaq, Red Moon, Sweet Tango, Rubens – priča direktor Nikola Milićević.

Najveće investicije u tvrtki realizirane su u voćarstvu i povrtlarstvu i u zadnjih deset godina uložili su 50 milijuna eura u voćarstvo.

Najveće investicije u tvrtki realizirane su u voćarstvu i povrtlarstvu i u zadnjih deset godina uložili su 50 milijuna eura u voćarstvo. Sve su investirali iz vlastitih sredstava, nisu povukli novac iz EU fondova. Planiraju proširenje imanja na 1000 hektara i širenje zasada jabuke, te moderni zasad trešnje, te zapošljavanje 300 radnika plus 1000 sezonaca. Ne zanima ih prerada jabuke, nemaju sokove ni popularni zdravi čips od jabuke, već samo manje količine rakije jabukovače. Direktor hladnjače Nikola Nenadović objasnio je proces najsuvremenije proizvodnje i pakiranja jabuka,koji osim najmodernijeg pogona ima i raširenu distribuciju, a u zadnjih deset godina je dvostruko povećana proizvodnja jabuka

Delta Agrar je tvrtka koja je u agrobiznisu prisutna još od 1993. i bavi se, između ostalog, primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, kooperacijom i otkupom.Ukupna površina pet poljoprivrednih imanja, kojima pripada i Podunavlje, iznosi 15 000 hektara.

02. svibanj 2024 09:53