Preporučeno
StoryEditor

Udruga dioničara Peveca: Prošli smo kroz katarzu, dajemo punu potporu Upravi

09. Prosinac 2016.

Udruga dioničara trgovačkog lanca Pevec u petak je izvijestila da podržava rad nove Uprave te nastojanja vodstva kojemu je cilj transparentan rad i prikazivanje stvarnog stanja poslovanja.

Kako se navodi u priopćenju, Udruga dioničara je na sjednici održanoj u četvrtak jednoglasno podržala rad nove Uprave Peveca.

"Želimo se osloniti na stvarno utemeljene činjenice i stoga podupiremo nastojanja vodstva kompanije kojemu je cilj transparentan rad i prikazivanje stvarnog stanja poslovanja", izjavio je, prema priopćenju, član Upravnog odbora Udruge dioničara Željko Pecak.

Dodao je kako podržavaju izlazak kompanije na uređeno tržište kapitala, ali zahtijevaju i očekuju od Uprave da nastavi poduzimati sve potrebne pripremne radnje sukladno jasno izraženoj volji dioničara na posljednjoj glavnoj skupštini, sa ciljem osiguranja dugoročne stabilnosti i transparentnosti društva.

Pecak je istaknuo da su dioničari prošli svojevrsnu katarzu Peveca i ne žele da se slično ikada više ponovi.

U priopćenju se prenosi i izjava jednog od dioničara Maria Božikovića, inače bivšeg člana Nadzornog odbora Peveca, kako "svaki ishitren potez može oslabjeti kompaniju, narušiti likvidnost pa i daljnje poslovanje te time onemogućiti akvizicije i rast Peveca".

Taman kad su svi pomislili da je Pevec čista i uspješno završena priča o feniksu koji se izdigao iz stečaja u rastuću profitabilnu tvrtku (ili možda baš zato), zahuktao se pravi dioničarski rat. Uvid u “Bitku za Pevec” u novom broju lidera nudi Matilda Bačelić, otkrivajući planove Kodrića da ostane jedan od najvećih pojedinačnih dioničara i detalje o velikom utjecaju malih dioničara.

Kako se navodi, u Udruzi dioničara "svjesni su kako je zbog nemogućnosti daljnjeg pogodovanja jednom dioničaru, koji je do unatrag nekoliko mjeseci imao poseban tretman, bačena negativna teza da Pevec više ne radi po zacrtanim planovima".

"Inicijativu za sazivanjem izvanredne skupštine smatraju šikaniranjem od strane bivšeg predsjednika Nadzornog odbora koji je bivšu Upravu podržao u prijedlogu da se, radi postizanja financijske stabilnosti društva, dobit ne isplaćuje, a sada kada ne može više ‘vladati‘, to bi isto društvo destabilizirao i ugrozio radna mjesta. Sve je to, kažu, dio plana onih koji su sada u problemima i koji Pevecu ne žele dobro već stavljaju vlastitu korist ispred svega", ističu iz Udruge dioničara Peveca, u kojoj podupupiru "dolazak novih, iskusnih kadrova koji će doprinositi daljnjem jačanju kompanije, umjesto dosadašnjih nepotističkih, rodbinskih zapošljavanja".

Prema priopćenju, Udruga dioničara Peveca okuplja članove koji imaju više od 25 posto dionica i utemeljena je sa ciljem promicanja i zaštite prava i interesa članova po osnovi vlasništva nad stečenim dionicama.

Inače, u posljednje su vrijeme učestali medijski napisi u kojima se problematizira odnos odnosno sukob među vodećim dioničarima Peveca.

Maloprodajna ulaganja traže sazivanje Izvanredne skupštine

Tako su iz najvećeg pojedinačnog dioničara Peveca, tvrtke "Maloprodajna ulaganja", koja drži 17,54 posto dionica, krajem prošlog tjedna izrazili zabrinutost u vezi poslovnih poteza sadašnje Uprave jer smatraju da će ponoviti greške iz prošlosti koje su skupo koštale i dobavljače i građane kroz golemi otpis duga.

Također su zatražili sazivanje izvanredne skupštine tog trgovačkog lanca, a kao razloge su naveli povećanja transparentnosti poslovanja i trgovanja dionicama kroz uvrštavanje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze, najkasnije do 15. veljače 2017.

Iz "Maloprodajnih ulaganja" su zatražili i zaštitu interesa dioničara kroz isplatu dijela zadržane dobiti te povećanje temeljnog kapitala, a naveli su i kako trenutno nemaju predstavnika u Nadzornom odboru i nemaju načina utjecati na vođenje tvrtke. Problemi su, kako su istaknuli, "krenuli upravo promjenama u NO i micanjem uspješne Uprave koja je Pevec izvukla iz stečaja i dovela do lidera na tržištu s potencijalom izrastanja u ozbiljnog regionalnog igrača".

Naveli su i kako sadašnje poslovanje Peveca "gorko podsjeća na način poslovanja ‘starog‘ Peveca koji je završio u stečaju s dugom od gotovo dvije milijarde kuna, a taj minus su podnijeli i dobavljači i kreditori i svi građani kroz otpis poreznog duga".

"Mi nismo špekulanti i u Pevecu ne vidimo brzu zaradu. Mi smo stabilan i odgovoran vlasnik koji je u Pevecu prošao put od blokiranih računa i tereta duga od gotovo 2 milijarde kuna do zdrave tvrtke s preko 1,4 milijardu kuna prihoda i 120 milijuna kuna viška likvidnosti koja osigurava egzistenciju više od 1400 zaposlenih. Inzistiramo jedino na transparentnosti poslovanja i profesionalizaciji upravljanja. Nažalost, ova Uprava je i u jednom i u drugom, u samo tri mjeseca, tvrtku vratila nekoliko koraka unazad", ustvrdili su krajem prošlog tjedan iz "Maloprodajnih ulaganja".

U  prvoj polovini listopada ove godine došlo je do promjene na mjestu čelnog čovjeka Peveca te je odlukom Nadzornog odbora umjesto dotadašnjeg predsjednika Uprave Darka Šketa, koji je Pevec izveo iz stečaja, novim predsjednikom Uprave imenovan Jurica Lovrinčević. Lovrinčević je od početka rujna bio član Uprave zadužen za lanac opskrbe, prodaju i marketing, a jedan je od osnivača tvrtki Dicentre, Filira i Bobi Snacks, u kojima je bio predsjednik Uprave.

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, tvrtka Dicentra je sa 11,16 posto dionica drugi pojedinačno najveći dioničar Peveca.

Dionicama Peveca trenutačno se trguje na CE Enter tržištu odnosno multilateralnoj trgovinskoj platformi Zagrebačke burze, a glavna je skupština tog trgovačkog lanca, održana 1. lipnja, odlučila pokrenuti proces uvrštenja na Službeno tržište.

19. travanj 2024 06:58