Preporučeno
StoryEditor

Ulazak stranih trgovačkih lanaca na hrvatsko tržište nije doveo do jeftinijih cijena

06. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ulazak stranih trgovačkih lanaca na hrvatsko tržište neće za rezultat imati jeftinije namirnice na policama supermarketa. Mišljenje je to čelnice Centra za edukaciju i informiranje potrošača, Tanje Popović Filipović koja je upozorila kako svi supermarketi međusobno usklađuju cijene proizvoda.

- Iako je to otvoreno tržište, trgovački lanci usklađuju cijene i nitko nije spreman ponuditi jeftinije proizvode od konkurencije- rekla je Filipović, a prenosi BIRN.

Hrvatska Agencija za tržišno natjecanje odobrila je nizozemskom Sparu preuzimanje austrijske Bille. Koliko je Spar platio preuzimanje 62 trgovina Bille, u kojoj radi 1900 zaposlenih, nije poznato.

>>>Maloprodaja: Najveći dobitnik hrvatskog biznisa u prošloj i ovoj godini

Međutim, piše BIRN, ova je akvizicija osigurala Sparu da se približi vodećem Konzumu, koji je u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića, te je dio Agrokor grupe u kojoj je zaposleno preko 60 tisuća ljudi.

- Jedini način da prehrambeni proizvodi pojeftine je kroz skraćivanje distributivnih lanaca, odnosno, da se kupuje od malih lokalnih proizvođača- kaže Filipović.

Prema istraživanju Eurostata, za 2015-tu, cijene hrane i nealkoholnih pića u Hrvatskoj i dalje su 9 posto ispod prosjeka cijena u Europskoj Uniji.

Međutim, platežna moć hrvatskih građana i ostatka EU je u velikom nesrazmjeru. Prosječna plaća u EU kreće se oko 1508 eura, a u Hrvatskoj oko 740 eura.

Supermarketi su najprofitabilnija ekonomska grana u Hrvatskoj, te je u 2016-toj u tom sektoru zabilježen godišnji rast prihoda od 4,5 posto.

25. travanj 2024 04:06