Preporučeno
StoryEditor

Unatoč protivljenju Europe, Europska komisija ne želi reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Kanade

23. Rujan 2016.

Europska komisija donijela je odluku da se o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA) ne može ponovno pregovarati, premda je izazvao brojne kontroverze i veliko protivljenje u Europi, pišu u petak britanski mediji.

- CETA je zaključen i o njemu nećemo ponovno pregovarati, prenio je britanski BBC izjave povjerenice EU za trgovinu Cecilije Malmstrom nakon današnjeg sastanka ministara trgovine zemalja EU u Slovačkoj.

Osim CETA-e, tema razgovora bio je i također kontroverzni američko-europski sporazum o slobodnoj trgovini TTIP. Nacrt sporazuma CETA usuglašen je ali bi parlamenti mogli odgoditi njegovu primjenu, primjećuje BBC.

Aktivisti strahuju da bi navedeni sporazumi mogli razvodniti europske standarde u ključnim područjima radničkih prava, javnog zdravlja i okoliša. Zabrinjava ih i predložena uspostava posebnih sudova na kojima bi ulagači mogli podizati tužbe protiv država ako ocijene da zakoni štete njihovu poslovanju. Kritičari kažu da će samo postojanje takvih sudova, u funkciji alternative sudovima u pojedinim zemljama, utjecati na zakonodavce i rezultirati blažim propisima na planu okoliša i socijalne države.

Malmstrom je kazala da će trgovinski sporazum s Kanadom biti glavna tema sastanka u Bratislavi. U Komisiji se nadaju mogućem potpisivanja toga sporazuma do kraja listopada, nakon čega bi on bio upućen na ratifikaciju u Europski parlament. Potom će ga morati ratificirati i parlamenti svih zemalja članica EU-a.

S Kanađanima raspravljamo o eventualnim dodatnim pojašnjenjima, o službenoj objavi, kako bismo otklonili neke od tih bojazni, kazala je Malmstrom.

Složila se da se u pojedinim zemljama strahuje da bi njihovi političari mogli izgubiti dio nadležnosti na području regulative.

- Možda takvo pravo mora biti još jasnije istaknuto u službenoj objavi, kazala je Malmstrom, priznajući da su pregovori o CETA-i i dalje "teški".

24. travanj 2024 03:34