Preporučeno
StoryEditor

Uvođenje digitalnih tehnologija u poslovanje nije isto što i digitalna transformacija

07. Prosinac 2016.

- Korporacije na kakve smo navikli strukturno i ekonomski više neće postojati, rekao je profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Velimir Srića na okruglom stolu Digitalizacija poduzeća – Moć prvih poteza u digitalnoj transformaciji održanom u srijedu u organizaciji tvrtke InfoDom d.o.o. i Ustanove za obrazovanje odraslih ILBA.

Cilj okruglog stola jest odgovoriti na pitanje što moraju napraviti vlasnici, lideri i top-menadžeri kako bi zaista umjesto pričanja o digitalizaciji napravili taj korak kojem svi teže - digitalnu transformaciju. Međutim, digitalna transformacija nije nešto što se postiže samo u jednom koraku. Ipak, sve promjene počinju prvim korakom.

Moć prvih poteza

Profesor Srića pojasnio je da sve počinje time da se tvrtka zapita o tome koji je smisao njezinog djelovanja i potom, uz ugradnju digitalnog u DNA poduzeća, potražii disruptivne poslovne modele i počne s izgradnjom kulture digitalnog vodstva.

- Vjerujem u moć prvih poteza. Jako je važno da se oni dogode pa makar s njima dođu i pogreške. Kultura preuzimanja rizika mora biti u ravnoteži s pravom na pogrešku, kazao je prof. dr. sc. Slavko Vidović, direktor InfoDoma te dodao da čim lider pomisli da je u digitalnoj transformaciji zato što koristi digitalnu tehnologiju, izgubio je.

Ključ uspjeha je okruženje koje razumije taj proces, odnosno digitalno naklonjen ekosustav, koji podrazumijeva razumijevanje važnih čimbenika poput ministara, vlade, infrastrukture, ali i top menadžmenta koji mora pokretati digitalne inicijative i s njima povezati korporativnu strategiju. Nužno se i obrazovati za digitalno vodstvo i inovaciju prije no što se uspostavi brza i agilna organizacijska kultura u kojoj su svi organizacijski faktori postavljeni na svoje mjesto, protumačio je profesor Srića.

Vlada poput top menadžmenta prva mora pokazati inicijativu digitalne transformacije

- Ako želimo uskoro vidjeti digitalnu transformaciju industrije i gospodarstva, prvo se treba transformirati Vlada, u kojoj je previše inercije i administracije. Neki preduvjeti već postoje, na primjer, stanovništvo je digitalizirano. Optimisti smo i vjerujemo da se možemo ubrzano razviti i iskoristiti val industrije 4.0 koji nam daje nove mogućnosti za uspjeh, istaknuo je prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić, voditelj radne skupine za digitalizaciju industrije koju je formiralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sredinom godine.

Regulatorne zavrzlame

Osim digitalizacije, Vlada pred sobom ima i drugih ‘must do‘ poteza kako bi se . Jedan od njih je revidirati propise, pojednostavniti ih i iz njih ukloniti dvosmislenosti.

- U javnom sektoru se smije raditi samo ono što je propisano, a u privatnom sve ono što nije zabranjeno. Ključno je što imamo preveliku regulaciju s jedne strane i kontradiktorne propise s druge. Ako politika interpretira propis, imamo problem, naglasila je profesorica s Fakulteta organizacije i informatike Diana Šimić.

- Jako je važno da postoji regulatorni okvir, ali on je uvijek sporiji od onoga što nam treba. To je jedan od standardnih paradoksa svih transformacija, rekao je  Goran Marković, direktor poslovnog razvoja InfoDoma.

Digitalna transformacija ne ide bez povećanja soft kapitala

U digitalnoj transformaciji povećanje relacijskih, intelektualnih, organizacijskih i ljudskih takozvanih ‘soft kapitala‘ zapravo je povećanje imovine poduzeća. - Soft kapitali temelj su konkurentske prednosti danas, istaknuo je Marković i nadovezao se na izvore konkurentskih prednosti koje je objasnio profesor Srića, a to su upravljanje resursima, procesima, nova kultura upravljanja i inovativni digitalni mindset.

Temeljni problem je što u načelu ne želimo inovaciju

Temeljni problem je što u načelu ne želimo inovaciju. Ako priznamo, bit ćemo korak bliže rješenju, rekao je inovacijski konzultant dr. sc. Miroslav Mađarić i potom predstavio svijetli primjer digitalne transformacije iz turističke industrije. Tim primjerom pokazao je kako se svaka tvrtka može digitalno transformirati pa makar imitirala druge kao što su to učinili mnogi iznajmljivači nudeći smještaj na velikim globalnim platformama poput Trip Advisora, Bookinga ili Airbnb-a.

Programe koji se tiču otvorene inovacije i digitalne transformacije koje nudi Ustanova za obrazovanje odraslih ILBA prezentirao je Boris Blumenschein.

 

 

15. travanj 2024 07:21