Preporučeno
StoryEditor

Vedriš: Porezna reforma će potaknuti više stope ekonomskog rasta

19. Rujan 2016.

S prijedlogom cjelovite reforme poreznog sustava koju je nedavno najavio tehnički ministar financija Zdravko Marić slaže se i prof. dr. Mladen Vedriš.

- Provedbom najavljene reforme za očekivati je, kratkoročno promatrano, proračunsko smanjenje prihoda, ali razvojno gledano reforma će potaknuti više stope ekonomskog rasta. U konačnici, bit će prikupljeno više poreza, rekao je ekonomski stručnjak dr. Vedriš.

Zdravko Marić: Porezne olakšice za uzdržavane osobe i djecu ne diramo, idemo na niži PDV

- Aktualni ministar financija vrlo dobro razumije logiku poreznog sustava, on je i obrazovani makroekonomist. Jer, porezna politika tek je jedan od instrumenata poticanja gospodarskog rasta. Snižavanjem stopa poreza na rad i kapital potiču se gospodarske aktivnosti i postajemo konkurentniji na domaćem tržištu, ali i u međunarodnom okruženju. Time se potiče rast i sukladno tome širi porezna osnovica i prikuplja više poreza.  Zatim se može pažljivo početi snižavati i porez na dodanu vrijednost, tumači naš sugovornik i dodaje da ako se hoće imati žetvu, mora se prije obaviti i sjetva.

Marić: Planiramo provesti na desetke izmjena u poreznom sustavu

Prema mišljenju prof. dr. Vedriša, snižavanje stope PDV-a na određene komunalne usluge, primjerice na isporuku električne energije, za socijalno najugroženije građane je izvedivo, ali s obzirom na to da je riječ o osjetljivoj selektivnoj socijalnoj politici potrebno je tome pristupiti studiozno te osmisliti kako to učinkovito provesti.

Švaljek: Političari poreznu politiku shvaćaju kao sredstvo osvajanja simpatija birača, umjesto kao javnu politiku za djelovanje na gospodarski rast

- Vremenski promatrano, poreznu refomu moguće  je početi provoditi već od 1. siječnja 2017. te ju i ostvariti u dominantnom dijelu u tijeku iste godine. Naredna godina bila bi usmjerena na provedbu nove porezne politike na području poreza na potrošnju: PDV-a i trošarina.

18. travanj 2024 04:26