Preporučeno
StoryEditor

Velika i vrijedna skupina žena starijih od 50 godina izlazi iz sjene: Predstavljena udruga Žene 50+

08. Ožujak 2017.

U Muzeju za umjetnost i obrt danas je hrvatskoj javnosti predstavljena udruga Žene 50+, čiji je cilj okupiti žene starije od 50 godina koje svojom zrelošću, iskustvom, marljivošću te željom za angažmanom mogu pokrenuti promjene u društvu i na taj način pridonijeti da jedna velika i vrijedna, no gotovo nezamijećena skupina žena starijih od 50 godina izađe iz sjene.

Udrugu Žene 50+ predstavile su njene osnivačice Mladenka Šarić, Snježana Mlinarević, Ankica Mamić i Jelena Skorup, žene s bogatom poslovnom karijerom na različitim područjima koje svojim znanjima i energijom zasigurno mogu doprinijeti pokretanju stvarnih promjena u hrvatskom društvu.

Povod osnivanju ove udruge jest svakodnevno suočavanje sa sveprisutnijim problemom današnjice, odnosno konkretno situacijom u kojoj, primjerice,žena u dobi 50+ ostane bez posla. Njene šanse da će dobiti drugo radno mjesto na žalost su vrlo male i praktički ne postoje, a u slučaju da takva žena i ima neku ideju kako bi tu lošu, nepovoljnu situaciju mogla promijeniti, najčešće se susreće s nerazumijevanjem okoline, potpunim izostankom potpore i krutošću institucija. Iz svega navedenog proizlazi da žena iz skupine 50+ danas zapravo ne treba društvu, jer ju ono smatra prestarom za bilo što, zaboravljajući da njezino iskustvo i znanje zapravo mogu biti poluga i alat mnogih inicijativa i projekata.

>>>Jutt Ferlan: Važno je da se žene u Hrvatskoj ohrabre i same obrate velikim kompanijama

- Naše je društvo deklarativno demokratsko i antidiskriminirajuće, ali zapravo nema skupine koja ne osjeća neki oblik diskriminacije. Žene starije od 50 godina diskriminirana su, društveno zapostavljena i ranjiva skupina, koju dodatno ranjivom čini stupanj gospodarske nerazvijenosti hrvatskog društva, zbog kojega u njemu perspektivu ne vide ni mlade žene, a kamoli da nudi šansu ženama starijim od 50 godina, istakla je ovom prilikom Mladenka Šarić, predsjednica udruge Žene 50+, nadodavši da je upravo svijest o tome navela nju i suosnivačice Udruge Ankicu Mamić, Snježanu Mlinarević i Jelenu Skorup da ovu situaciju pokušaju promijeniti kroz djelovanje udruge Žene 50+.

Prvi konkretan projekt ove Udruge već je ugledao svjetlo dana. Specijalizirani web portal One nastupaju,www.onenastupaju.hr, medijska je platforma za okupljanje što većeg broja žena iz svih dijelova našeg društva zainteresiranih za sudjelovanje u aktivnostima usmjerenim prema organiziranom uključivanju ove dobne skupine u društveni život.

Portal One nastupaju nudi zanimljive članke uz kvalitetne i iznad svega korisne informacije, no jednako tako biti i prostor za okupljanje, razmjenu mišljenja, iskustava, traženje pomoći i savjeta na različitim područjima djelovanja i interesa hrvatskih žena.

Uz okupljanje žena iz svih dijelova društva i njihovo umrežavanje, ciljevi udruge su motiviranje i osnaživanje žena za preuzimanje aktivnijih uloga u svim segmentima društvenog života, promicanje i unapređivanje poduzetništva i poduzetničke kulture poslovnih žena, djelovanje u davanju jednakih mogućnosti i statusa ženama u gospodarskom, društvenom i političkom životu te poticanje gospodarskog napretka temeljenog na znanjima, radnim sposobnostima i etičnosti, kroz angažiranje istinskih potencijala žena zrele dobi.

Danas je stoga započeta jedna lijepa priča u kojoj će svoje mjesto naći svaka žena iznad 50 godina, mjesto na kojem će se dijeliti iskustva hrabrih žena koje su vlastitom snagom i inicijativom izašle iz nepovoljnih situacija, mjesto na kojem će svaka žena moći dobiti potrebne savjete i mjesto na kojem isključenost iz društva neće postojati.

19. travanj 2024 20:15