Preporučeno
StoryEditor

Više od 1500 građana i tvrtki doniralo kampanju za STEM obrazovanje hrvatskih školaraca

23. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Više od 1500 građana i tvrtki doniralo je, u samo tjedan dana, preko milijun i pol kuna za Croatian Makers projekt, kojemu je cilj hrvatskim školarcima omogućiti obrazovanje u STEM području - u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Cilj je uvesti robotiku u tisuću škola i ustanova u Hrvatskoj. Iza projekta "BBC micro:bit - STEM revolucija u školama" stoje ljudi okupljeni u inicijativu Croatian Makers, među njima Nenad Bakić.

- Ono što se danas naziva STEM u svim naprednijim zemljama jezgra je kurikuluma. Ne samo zato što su u tom području najtraženija zanimanja, jer danas ne možete biti niti novinar niti sociolog ako ne poznajete ta područja inženjerstva, znanosti- rekao je Bakić u razgovoru za HRT. Istaknuo je kako je naglasak suvremeno školstva na vještinama učenja, komunikacije, prezentacije, prikupljanja informacija na interesu, razini kritičkog razmišljanja i razvijanja otvorenog duha i karaktera.

https://lider.media/aktualno/crowdfunding-stem-revolucije-u-hrvatskim-skolama-koje-ne-mogu-cekati-kurikularnu-reformu/

- Kroz tehnologiju i inženjerstvo djeca mogu dobiti uvid u robotiku. BBC Microbit je uređaj oko kojeg je razvijen cijeli eko sustav obrazovanja. To je mali kompjuter koji omogućuje kreativni rad i edukaciju u STEM području, ali i dizajnu, umjetnosti i kreativnom razmišljanju- pojasnio je Bakić i rekao da je osnovna ideja da svako dijete u 7-mom razredu osnovne škole u Hrvatskoj dobije jedan ovakav uređaj.

Uvjereni kako je riječ o investicijama koje nisu niti približno skupe poput nekih drugih u obrazovanju, ipak su tražili podršku javnosti, kroz crowdfunding platformu. Ista se, u prvom tjednu, već pokazala vrlo uspješnom, a tko želi donirati i akciju podržati pravac na Indiegogo.

Prikupljanje sredstava traje još 2 tjedna, a sve zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektu.

19. travanj 2024 05:31