Preporučeno
StoryEditor

Vjerovali ili ne, ali Elon Musk već iduće godine želi poslati ljude na putovanje oko Mjeseca

28. Veljača 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=EahgP7anBso

Elon Musk je na jučerašnjoj telefonskoj konferenciji za novinare objavio kako će njegova kompanija SpaceX iduće godine uputiti dvoje ljudi na privatnu ekspediciju oko Mjeseca.

Dvoje putnika se prošle godine obratilo kompaniji te su uplatili značajan depozit za ovo putovanje, a uskoro bi trebali započeti s treningom i zdravstvenim kontrolama.

Musk nije htio otkriti imena putnika, kao ni otkriti njihov spol i iznos uplaćenog depozita, jedino je rekao kako se ne radi o nikom poznatom iz Hollywooda, te da su putnici zbilja ozbiljni što se tiče misije.

Ovo će biti prva lunarna ekspedicija s ljudima nakon što je 1970. Apollo 13 sletio na Mjesec.

Portal The Guardian napisao je kako bi kružno putovanje oko Mjeseca trebalo trajati oko tjedan dana, no neće uključivati slijetanje na mjesec. Na putovanje će ići Falcon raketom i Dragon 2 kapsulom, a letjelica će do Mjeseca preletjeti između 482 i 644 tisuće kilometara.

Musk je rekao da iako je ovo opasno putovanje, putnici su sasvim svjesni što bi se moglo dogoditi, te kako se nada da bi u budućnosti mogli ponoviti ovakvu misiju.

>>>Musk: Ostajem uz Trumpa jer želim pomoći u kolonizaciji drugih svjetova

‘‘Radimo sve što možemo da minimiziramo rizik, ipak on postoji.‘‘ – Musk.

Letjelica će biti lansirana iz Svemirskog centra JFK s iste piste na kojoj je NASA lansirala Apollo 13, a ovog ljeta bi se po prvi puta trebalo obaviti testiranje rakete.

 

 

 

23. travanj 2024 11:43