Preporučeno
StoryEditor

Vjerovali ili ne, ali tvrtke kasne s plaćanjem i u Europi

03. Prosinac 2016.

U Hrvatskoj vlada dojam kako smo mi jedna od rijetkih zemalja u kojoj dobavljači kasne s plaćanjem i kako toga nema u razvijenijim europskim zemljama. Da smo u krivu, uvjerila se grupa hrvatskih novinara u posjetu belgijskoj tvrtki Wow Technology iz  grada Namur, udaljenom samo sat vremena vožnje od Bruxellesa i srca europske administracije. Riječ je kompaniji koja zapošljava 120 ljudi, a koja se bavi proizvodnjom različitih tehnoloških rješenja za automobilsku,  zrakoplovnu, farmaceutsku i prerađivačku te drugu industriju.

Premda nije riječ o velikoj kompaniji niti o strateškoj infrastrukturalnoj investiciji, tvrtka je uspjela povući novac iz Plana ulaganja za Europu, tzv. Junckerovog plana, koji je dostupan i hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima.

Cilj je bio, ispričao nam je Jean Demarteau, potaknuti rast kompanije, otvoriti nove prilike, izaći s novim tehnološkim rješenjima. A to im je i pošlo za rukom putem Europskog  fond za strateška ulaganja (EFSI), ključnog tijelo Junckerova plana, a kredit im je odobrila Sowalfin, institucija valonske vlade za financiranje i izdavanje europskih jamstava malim i srednjim poduzećima. Valonski HBOR. Riječ je o plasmanu od milijun eura od dvije tamošnje banke ING i CBC gdje je 70 posto sredstava pokrio Sowalfin kroz svoj program financiranja inovativnih tvrtki, a drugi plasman je jamstvena linija od 750.000 eura od istih banaka gdje je Sowalfin sudjelovao sa trećinom. Inače, od pokretanja procesa, pa dok prvi iznosi novca nisu sjeli na račun prošlo je manje od šest mjeseci. Zahvaljujući toj financijskoj injekciji tvrtka je samo u prvih šest mjeseci ove godine imala prihode od 6,2 milijuna eura.

Naime, projekti na kojima radi tvrtka WOW Technology zahtijevaju znatan kapital, a veliki klijenti, poput  Baxtera, GlaxoSmithKline, Alstom, ABB i Caterpillar te pivarski div InBev, nerijetko kasne s plaćanjem. Demarteau tvrdi da oni oko 70 posto duga isplate po isporuci, ali da ostatak treba čekati i do dva mjeseca.

- Ali ako želimo, a želimo raditi s velikima, moramo to prihvatiti - ističe Demarteau koji u sljedećih pet godina namjerava udvostručiti rast kompanije.

Plaće u tvrtki kreću se između 2000 i 3000 eura neto što je niže od belgijskog prosjeka, priznaje Demarteau, ali to kompenziraju ugodnijim radnim okruženjem, a i činjenica jest da je Namur manji grad od Bruxellesa i poprilično jeftiniji.

Jedan od njihovih glavnih izvoznih proizvoda je lopta za valove ili Wave Ball.  Radi se lopti kroz koju prolazi struja i koja svojim gibanjem proizvodi valove. Najveći kupci su hotelske tvrtke koje žele pružiti dodatni sadržaj u bazenima, no u posljednje vrijeme Wave Ball sve više kupuju središta za obuku spasilaca radi obuke spašavanja u valovitom moru. Godišnje proizvedu 20-ak lopti kojima cijena doseže i 120.000 eura. Proizvode i robotizirane linije za proizvodnju prerađivačke i farmaceutske industrije, a za njih rade i proizvode za  medicinsku dijagnostiku.

Ovakve i slične projekte u Hrvatskoj trebala bi uskoro podržavati Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), koja je preko Europske investicijske banke (EIB) dobila jamstva od 50 milijuna eura za financiranje srednje velikih poduzeća i ostalih prioritetnih projekata u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 100 milijuna eura.

19. travanj 2024 17:55