Preporučeno
StoryEditor

Vukovar prvi u Hrvatskoj uveo digitalni vodič kroz grad s ‘beacon‘ tehnologijom

28. Studeni 2016.

Vukovar je prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti digitalnim turističkim vodičem temeljenim na modernoj beacon tehnologiji. Darko Bilandžić, voditelj projekta za tvrtku Oroundo i voditelj marketinga za Muzeja Vučedolske kulture, kaže da je tehnologija prvo implementirana u muzeju, što je rezultiralo pozitivnim reakcijama i odlukom da se naruči ‘Oroundo mobilni vodič kroz grad‘.

- Nakon što je Muzej vučedolske kulture prvi instalirao ovu tehnologiju i postao prvi muzej koji se služi istom sada možemo reći da i Vukovar polako postaje smart city. Jednostavnom instalacijom Oroundo aplikacije svaki Vaš smartphone može postati turistički vodič kroz Vukovar. Iznimno mi je drago reći da upravo Vukovar prvi u Hrvatskoj koristi ovu aplikaciju i noviju beacon tehnologiju - rekao je Bilandžić prema izvješću portala hrturizam.

Tehnologija u praksi funkcionira tako da se na gradske atrakcije pričvrsti odašiljač (beacon) koji korisniku aplikacije automatski pruža informacije o objektu ili mjestu na kojem se trenutno nalazi. Odašiljač je trenutno postavljen na 23 mjesta, a iz grada Vukovara ističu da će se lokacije svakako još širiti.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Vukovar prvi grad u Hrvatskoj koji se svrstava u red Smart city-a te da njegovi posjetitelji uz aplikaciju mogu biti samostalniji u otkrivanju kulturnih, ali i memorijalnih centara na području grada Vukovara.

Aplikacija će za android i IOS uređaje biti dostupan od 1. prosinca 2016. godine, a za njezinu uporabu je nakon instaliranja potrebno uplatiti 4 EUR kako bi korisniku pristigao kod za korištenje.

01. svibanj 2024 18:58