• Pratite nas na:
25. ožujak 2017.

Zagrebački SDP-a za sklapanje koalicijskog sporazuma s HNS-om i podršku Anki Mrak Taritaš

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a u subotu je na sjednici odlučilo da Gradskom odboru, koji će se sastati u drugoj polovici idućeg tjedna, predloži usvajanje odluke o sklapanju koalicijskog sporazuma s HNS-om i podršci Anki Mrak Taritaš, kao zajedničkoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba, izjavio je novinarima nakon gotovo trosatne sjednice Predsjedništva v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan.

Molan je istaknuo da se taj koalicijski sporazum s HNS-om trebati potpisati na sve četiri razine: na razini vijeća mjesnih odbora, vijeća gradskih četvrti, za Gradsku skupštinu i za kandidatinju za gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš.

Na pitanje može li malo detaljnije reći kakav dogovor je postignut oko ‘sigurnih‘ mjesta za Gradsku skupštinu, Molan je novinarima rekao da će detaljniju informaciju dobiti na sjednici Gradskog odbora.

A na pitanje je li postignut dogovor oko osam mjesta HNS-a za Gradsku skupštinu, rekao je da može samo ponoviti da će finalnu verziju ili sporazum koji će zajedno donijeti SDP i HNS novinari dobiti nakon odluke Gradskog odbora.

>>>Mrak Taritaš: Načelno postignut sporazum HNS-a i SDP-a o izlasku na izbore u Zagrebu

Odgovarajući na pitanje može li reći tko su kandidati za zamjenike gradonačelnici, rekao je kako je u ovoj fazi dogovora to sekundarno pitanje.

Molan je na pitanje kakvo je bilo raspoloženje unutar Predsjedništva jer se zadnjih dana neslužbeno dosta govorilo o nezadovoljstvu u smislu da je HNS previše dobio, odgovorio je da su danas imali prošireno Predsjedništvo, uključujući i predsjednike mjesnih organizacija.

"Znači, to su već dva sastanka u proteklih tjedan dana. I opće je raspoloženje da idemo u koaliciju, da dogovore koje imamo treba provesti na svim razinama, a da ćemo eventualno još nekakva sporna mjesta riješiti u narednih par dana", istaknuo je te dodao da je tih spornih mjesta vrlo malo i to u vijećima gradskih četvrti i u mjesnim odborima.

Na pitanje je li koalicijski sporazum SDP-a i HNS-a predviđa u slučaju pobjede Anke Mrak Taritaš, mjesto predsjednika Gradske skupštine za SDP, Molan je rekao da će i to također sve biti definirano u sporazumu koji će potpisati.

"Ovo je koalicija za promjene u Zagrebu, za novi način upravljanja gradom, za efikasniju upravu, za upravljanje svim resursima, za viziju Zagreba kakav treba biti u 21. stoljeću, sa svim strategijama i politikama koje bi trebao imati glavni grad Hrvatske. I to je bit ove koalicije", poručio je Molan.

Na pitanje je li sjednica Gradskog odbora koja će biti idući tjedan zapravo stvar formalnosti, Molan je odgovorio da je Gradski odbor tijelo koje donosi odluku o koaliciji i nije nikakva formalnost, a upitan može li se dogoditi da Gradski odbor ne pristane na sporazum, rekao je kako je u teoriji moguće sve, ali da su oni ozbiljna politička stranka. "Vidjet ćete nakon sjednice Gradskog odbora odluku koju smo i ovdje danas predložili", dodao je te ponovio da je Gradski odbor tijelo koje donosi odluku o koaliciji, predizbornoj i poslijeizbornoj.