Preporučeno
StoryEditor

Žalac: U Slavoniju do 2020. ulažemo 2,5 milijarde eura

14. Prosinac 2016.

- Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna. Spremni smo preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva. Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i za to ćemo se zalagati i dalje - kazao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija na 15. sjednica Skupštine HZŽ-a održanoj u srijedu u Internationalu na kojoj je bilo prisutno 35 župana, ali i visoki dužnosnici iz relevantnih ministarstava.

Suradnja na korist svih građana

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, iskazao je nadu da će s novom vladom koja ima razumijevanja za izazove s kojima su suočeni župani ostvariti iznimno dobra i produktivna suradnja na korist svih građana te okupljenima poručio: - Moja vrata su vam uvijek otvorena, i dalje ćemo, kao i dosad, biti prijatelji  i zajedno ćemo učiniti sve kako bi stanovnik najmanjeg mjesta u Hrvatskog bolje živio.

- Mi smo vaše ministarstvo i očekujem veliku suradnju Hrvatske zajednice županija u onome što nastojimo u narednoj godini napraviti - kazala je  Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koja je istaknula da će i dalje raditi na tome da se iskoristi što više sredstava iz EU fondova, ali i da se tijekom svoga mandata zauzela za poseban projekt razvoja Slavonije u kojoj je pet najnerazvijenijih županija u zemlji. Do 2020. godine upravo na to područje uložit će se 2,5 milijardi eura iz fondova EU.

>>>Ministrica Žalac o resornom proračunu: Borit ću se kao lavica

Uz ta sredstva postoje i drugi instrumenti koji mogu pomoći županijama objasnio je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u RH te pozvao sve prisutne da se ne libe javiti i dodatno informirati o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Dok je Mihovil Škarica, državni tajnik ministarstva uprave, dao je u ime svog ministarstva podršku naporima za decentralizaciju čiju je važnost u svom govoru istaknuo Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina.

Snaženje lokalnih vlasti

Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i za to ćemo se zalagati i dalje - kazao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Sanja Bošnjak, članica Upravnog odbora projekta Ladder, predstavila je dosadašnji napredak u tom projektu koji se provodi u 36 zemalja, a cilj mu je osnažiti lokalne vlasti i organizacije civilnog društva kako bi oni postali pokretači razvoja.

Na sjednici Skupštine govorio je i poseban gost, dr. Erwin Proll, guverner Donje Austrije i inicijator Knjige potpisanih političkih deklaracija pod nazivom Jaka obnovljiva regionalna politika za sve regije nakon 2020. godine. Proll je istaknuo važnost zajedničkog djelovanja za jačanje konkurentnosti Europe na globalnom tržištu te ukazao na negativne posljedice buđenja ekstremnog nacionalizma zbog toga što velike zajednice postaju neprepoznatljive i bezlične za pojedince. Stoga je više puta u svom govoru ponovio da su regije motor razvoja zemlje i cijele Europe.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Hrvatska zajednica županija jednoglasno je usvojila Program rada i Financijski plan za 2017. godinu u kojem se planiraju prihodi od 2,1 milijuna kuna. Pridoda li se tom iznosu ostatak prihoda iz prethodnih godina, HZŽ će u 2017. raspolagati proračunom od 4,5 milijuna kuna, a planirani rashodi iznose 2,8 milijuna kuna.

25. travanj 2024 07:39