Preporučeno
StoryEditor

Zdravko Marić otkrio kako će lokalnoj samoupravi nadoknaditi gubitke zbog promjena u porezu na dohodak

17. Studeni 2016.

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je u četvrtak u Saboru kako će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi gubitke koje će imati zbog promjena u porezu na dohodak, naglasivši da je riječ o prijelaznom rješenju, a Ministarstvo će tijekom iduće godine predložiti novi model.

- Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2017. godinu jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave će se tijekom 2017. iz proračuna isplaćivati pomoć u visini razlike između prihoda od poreza na dohodak koje su ostvarile tijekom 2016. i prihoda od poreza na dohodak koji će ostvariti u 2107., kazao je Marić.

Ministarstvo će utvrđivati i isplaćivati razliku

Kako mediji javljaju, razliku će utvrđivati Ministarstvo financija i do svakog 15. u mjesecu isplaćivati razliku utvrđenu za prethodni mjesec, a ta će sredstva biti nenamjenska i neće se smatrati tekućom pomoći iz državnog proračuna. Ministarstvo će tijekom 2017., a najkasnije do 30. lipnja, predložiti novi model financiranja, najavio je Marić pojasnivši da će se kroz idućih nekoliko mjeseci testirati novi model i donijeti zakon iz poreznog paketa koji se tiče financiranja jedinica lokalne samouprave. Ponovio je da se izmjenama cijeli porezni sustav nastoji učiniti jednostavnijim, transparentnijim i kvalitetnijim, da služi gospodarskom rastu i društvu u cjelini.

Osvrnuo se i na brdsko-planinska područja koja su u ovoj godini izgubila 102 milijuna kuna, kazavši da će se u okviru rebalansa proračuna manji dio tih sredstva kompenzirati i osigurati da do toga ne dođe u 2017. Što se tiče poreza na dohodak, naglasio je da se za umirovljenike i građane na potpomognutim područjima ništa neće promijeniti. - Nema snižavanja mirovina, a oni koji ulaze u škare viših stopa osjetit će dodatno rasterećenje.

U ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Ivan Vrdoljak pozdravio je namjeru cjelokupnih izmjena zakona i stabilizacije poreznog sustava na početku Vladina mandata zamjerivši, međutim, da se pri njihovoj izradi nije vodilo računa o strateškim dokumentima Vlade i Sabora, primjerice strategiji razvoja turizma, strategiji pametne specijalizacije, industrijskoj strategiji, te strategiji istraživanja i razvoja.

Branko Grčić (SDP) glavni nedostatak porezne reforme vidi u nepravednoj raspodjeli poreznog rasterećenja.

- Oko 770.000 građana neće dobiti ni kune, neto plaće do 4.000 kuna neće se povećati, za plaće od 4.000 do 13.000 kuna povećanje će iznositi 50 do 250 kuna, dok će plaće iznad 13.000 kuna progresivno narasti, od 500 do 3500 kuna. Je li to pravedno, upitao je Grčić.

Reforma ide prema uvođenju proporcionalne porezne stope

Grčić  također smatra da reforma ide prema uvođenju flat rate tax-a (proporcionalne porezne stope).

- Ako u SAD ima sedam stopa poreza na dohodak, zašto bi u Hrvatskoj bila jedna, pitao je Grčić.

Upitao je također kompenziraju li se odustajanjem od smanjenja opće stope PDV-a manji prihodi od poreza na dobit zbog olakšica odobrenih bankama.

18. travanj 2024 21:19