Preporučeno
StoryEditor

Žene sve kvalificiranije, ali i dalje zarađuju 16 posto manje od muškaraca

20. Veljača 2017.

Rodni jaz u plaćama i dalje je velik problem jer žene koje rade u državama OECD-a u prosjeku i dalje zarađuju 16 posto manje od svojih muških kolega, unatoč tome što postaju bolje kvalificirane, pokazuju istraživanja PwC-a.

Najnoviji PwC-ov indeks o zaposlenim ženama „Women in Work Index“ otkriva postupno poboljšanje ekonomskog osnaživanja žena u državama OECD-a. Vodeće su Nordijske države, a prva 3 mjesta zauzimaju Island, Švedska i Norveška. Najveći napredak ostvarila je Poljska, koja je ušla u 10 najboljih zahvaljujući smanjenju nezaposlenosti žena. Istraživanje je provedeno u 33 članice OECD-a.

- U ostalih 10 najboljih ubrajaju se Novi Zeland, Slovenija, Danska, Luksemburg, Finska i Švicarska, ali rodni jaz u plaćama predstavlja velik izazov, pri čemu je ravnopravnost i dalje desetljećima, ako ne i stoljećima daleko. Potencijalna korist od prevladavanja ovog jaza mogla bi povećati ukupnu zaradu žena za 2 bilijuna USD- stoji u priopćenju PwC-a.

>>>MojPosao: Tjedna ili dvotjedna isplata plaće znači manje gladnih

- Mnogo je toga što bi tvrtke i vlade mogle učiniti da bi riješili uzroke rodnog jaza u plaćama, koji je duboko ukorijenjen. Pokazalo se da mjere koje poboljšavaju dostupnost pristupačnih vrtića i zajedničkog roditeljskog dopusta utječu na to da više žena ima kvalitetan posao. Tvrtke također mogu učiniti fleksibilne mogućnosti dostupnijima, omogućujući svojim zaposlenicima da usklade svoje obiteljske i poslovne obveze - rekao je PwC-ov ekonomist i suautor izvješća Yong Jing Teow.

Izvješće ukazuje kako bi države poput Poljske, Luksemburga i Belgije mogle bi u cijelosti ukloniti razlike u plaćama muškaraca i žena, u roku od dva desetljeća, ako se povijesni trendovi nastave.

-No, puno sporiji povijesni napredak u Njemačkoj i Španjolskoj znači da se njihov jaz u plaćama možda neće ukloniti više od dva stoljeća, iako bi uvođenje takve politike kao prioriteta moglo ubrzati napredak - jedan je od zaključaka ovog PwC-ovog istraživanja.

25. travanj 2024 10:07