Preporučeno
StoryEditor

Životni vijek će se produžiti do 2030. godine, a Hrvatska će biti najsličnija s Meksikom

26. Veljača 2017.
Piše:
lider.media

Žene iz Južne Koreje bit će prve u svijetu čiji je prosječni životni vijek iznad 90 godina, pokazuju studije. Imperial College London i Svjetska zdravstvena organizacija analizirala je životni vijek u 35 industrijaliziranih zemalja.

Predvidjeli su da će ljudi do 2030. godine živjeti dulje, a jaz između muškarca i žena počet će se smanjivati u većini zemalja. Znanstvenici tvrde da će to biti veliki problem za mirovinske fondove i skrb za starije osobe. 

- Južna Koreja je bila u mnogo stvari u pravu, rekao je profesor Majid Ezzati na BBC-ovom web portalu.

životni vijek

Podaci također ukazuju na to da je Japan jedna od najdugovječnijih zemalja, ali srušit će se na globalnoj ljestvici. Trenutno ima najveći životni vijek žena, ali Južna Koreja i Francuska će ga prestići, kažu studije.

Amerikanci slabo napreduju i na putu su da imaju najkraći životni vijek do 2030. godine.

Životni vijek u Hrvatskoj

Studije prognoziraju prosjek godina za muškarce 80, a za žene 83 godine, otprilike isto i za Meksiko i Hrvatsku.

Društvo SAD-a nejednako utječe na nacionalnu razinu jer je jedina zemlja koja nema univerzalno zdravstveno osiguranje. SAD će biti poražen od Čilea, gdje će žene rođene 2030. godine živjeti 87, a muškarci 81. godinu.

Razlika između 2015. i 2030. godine je ta da će životni vijek u Ujedinjenom Kraljevstvu narasti od 79 do 82 za muškarce, a za žene od 83 na 85 godina.

Muškarci dostižu žene u trajanju života

Studije, objavljene u časopisu Lancet, pokazuju da se životni vijek muškarca i žena polako izjednačava.

- Muškarci tradicionalno imaju nezdraviji način života od žena pa su njihovi životni vjekovi očekivani, kazao je profesor Ezzati.

- Oni puše i piju više, a i imaju puno više prometnih nesreća i ubojstva, no životni stilovi muškarca i žena postaju sličniji i zbog toga im se produžuje životni vijek, dodao je.

Studije su napravile projekciju sličnu onoj za mjerenje vremenske prognoze. Kombiniraju se matematičke metode koje analiziraju prošla vremena da se mogu projicirati na budućnost. Ovaj pristup uzima u obzir sve različite pristupe- učestalost pušenja, medicinske napretke, prekomjernu debljinu...

24. travanj 2024 01:07