Bar code
StoryEditor

Fižulić ? prvi vjesnik promjena

05. Ožujak 2010.

Gradić Punxsutawney u Pennsylvaniji ima svog svizca Phila u kojega se može pouzdati kada su u pitanju prognoze do kada će trajati zima. Mi imamo Goranka Fižulića u kojega se želimo pouzdati kada je u pitanju prognoza do kada će trajati kriza.

U očajnom traganju za signalima koji bi upućivali na to da je vrhunac recesije prošao i da dolaze bolja vremena sa skepsom sam popratila preliminarnu procjenu da je pad BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine bio 4,4 posto, bitno niži nego u prethodnim lanjskim kvartalima. Malo više veselja donijela mi je vijest da je u prvom ovogodišnjem mjesecu industrijska proizvodnja bila 1,5 posto viša nego u siječnju prošle godine. No, pravo osvježenje bilo je prekjučerašnje priopćenje Magme da je Nadzorni odbor predložio glavnoj skupštini dioničara izdavanje dva milijuna novih dionica putem javne ponude. Goranko Fižulić je, dakle, procijenio da se kriza rasplinjuje i da treba hvatati prvi i najbrži vlak za potpuni izlazak iz nje.

Fižulić je bio prvi poduzetnik koji je u vrijeme dok su svi ostali još vjerovali da im se u poslovanju ništa loše ne može dogoditi na sva usta upozoravao da smo pred vratima recesije. Pa ako sada prvi kaže da smo pred vratima izlaska iz recesije, nadam se da je i ovaj put u pravu.

E, sad. Izlazak iz krize za Fižulića neće biti ni lak ni bezbolan. Pod uvjetom da dokapitalizacija javnom ponudom uspije, što će biti stvaran pokazatelj da Hrvatska izlazi iz recesije, bračni par Fižulić smanjit će bitno svoje vlasničke udjele u Magmi. Bude li sve po planu, najveća dioničarka i predsjednica Nadzornog odbora Biserka Preininger Fižulić smanjit će svoj udjel u Magmi s 31,28 na 22,18 posto, a Goranko Fižulić s 31,13 na 22,07 posto. Fižulići se, dakle, odriču natpolovičnog vlasništva u tvrtki koju su stvorili u korist svježeg kapitala (očekuje se 114 milijuna kuna) s kojim će tu tvrtku osnažiti za novi ciklus tržišne utakmice.

E, sad. Postoji i drugo tumačenje ovakvog poteza. Jedan moj kolega smatra da ‘mora da je Fižulić stvarno u banani kada se odlučuje na ovakav potez očajnika’. Iako su analitičari tržišta kapitala većinom pozdravili odluku da se ide u prikupljanje novca javnom ponudom i ne sumnjaju da će to biti uspješno, ima i onih koji u to jako sumnjaju, jer smatraju da će do pravog kraha tržišta tek doći.

No, u očajnom traganju za signalima koji bi upućivali na to da je vrhunac recesije prošao i da dolaze bolja vremena, Fižulićev potez budi optimizam. A optimizam je trenutno ‘roba’ za kojom vlada velika potražnja. Tko je prvi tržištu uvjerljivo ponudi, taj će profitirati. Na ovaj ili onaj način. Osobno bih, recimo, sada odmah predložila predsjedniku Josipoviću da u svoju ekipu gospodarskih savjetnika uključi i Goranka Fižulića. A možda se toga sada netko sjeti i bez mog savjeta.

19. travanj 2024 13:58