Bar code
StoryEditor

Hrvatska svemirska utrka

16. Travanj 2010.

Simpatičan mi je ‘rat‘ između marketinških odjela Konzuma i Mercatora. Podsjećaju me na svemirsku utrku između SAD-a i SSSR-a šezdesetih godina prošlog stoljeća. Amerikanci nešto izmisle i preteknu Ruse. Onda Rusi to upotrijebe za vlastitu prednost pa još izmisle nešto sa čim su korak ispred Amerikanaca. Onda Amerikanci to upotrijebe i preteknu Ruse. Amerikanci dođu na Mjesec, ali onda ustanove da im se to i nije pretjerano isplatilo.

Konzum i Mercator se pak u tome tko će od njih prvi omogućiti kupcima da sa svojim primanjima izdrže do kraja mjeseca. Konzumovi su marketinški magi prvi došli na ideju da određenog dana u tjednu u određeno vrijeme odobravaju 10 posto popusta umirovljenicima. Nije trebalo dugo ni Mercatorovim marketinškim čarobnjacima da vide da je to odlična ideja pa su je i sami uveli. Osim što je Konzumova početna konkurentska prednost je bila izgubljena, u Mercatoru su u međuvremenu uspjeli smisliti i novu prednost za sebe: namirnice za obiteljski ručak za samo 50 kuna. Začas je u Konzumu ideja objeručke prihvaćena pa sada Konzum vabi kupce s namirnicama za obiteljski ručak za samo 30 kuna.

Većina drugih trgovačkih lanaca je izvan te utrke. Ili si ne mogu dozvoliti takve akcije ili ne mogu ni sanjati o tako visokim ulaganjima u reklamu. Najčešće ne mogu ni jedno ni drugo. Jedino što mogu je promatrati kako im se kupci odlijevaju prema Konzumu i Mercatoru. Kao u vrijeme hladnog rata na globalnom planu, tako i sada u vrijeme recesije u Hrvatskoj, maloprodajnim tržištem vladaju dvije velike sile. ‘Nesvrstani‘ se mogu identificirati u diskontima, ali njihova snaga je ograničena na vrijeme krize. Kada ona prođe, tržište će ih odbaciti i njime će dominirati samo dvije velike sile. Iscrpljene od međusobne utrke, ali jače nego ikada u odnosu na sve ostale.

24. travanj 2024 23:16