Bar code
StoryEditor

John Wayne bi u Đakovštini pao mrtav

05. Veljača 2010.

Od svih znanstvenih otkrića najdraže mi je ono koje je prije desetak godina objavio Švedski kraljevski institut – stariji ljudi brže hodaju kada im se nekamo žuri. Kako su gospoda znanstvenici istraživanje radili samo na populaciji starijih osoba, ostalo je neistraženo kojom brzinom, kada im se nekamo žuri, hodaju mlađi ljudi.

Znanstvenici su fascinirani brzinom u svim njezinim pojavnim oblicima. Ovih dana čitam u novinama da su znanstvenici s engleskog  Sveučilišta Birmingham riješili staru kaubojsku enigmu  zašto John Wayne u vesternima uvijek pobjeđuje iako njegovi protivnici prvi potegnu pištolj. Sve do sada većina nas je živjela u neznanstvenom uvjerenju da je to zbog toga što je režiser filma tako zamislio, no, sada imamo znanstveno tumačenje: Pri potezanju revolvera, kao i u drugim situacijama, brži smo kada na nešto reagiramo nego kada prvi poduzimamo tu radnju.

Za preživjeti  je, dakle, ključna brzina reakcije. Đakovština je prvo počela gomilati dugove poreznicima, ali nitko nije reagirao. Onda je počela gomilati dugove prema dobavljačima, ali opet nitko nije na vrijeme reagirao. Prvo je bila dužna milijun, pa dva, pa desetak milijuna kuna, onda su se, kako nitko nije reagirao, dugovi počeli penjati na desetke, pa na sto, pa na više stotina milijuna kuna. I opet nitko nije reagirao. Radnicima su 20 mjeseci isplaćivane samo neto plaće, bez poreza i doprinosa, i 20 mjeseci nitko nije reagirao.

Onda je ipak netko reagirao pa je Đakovština nedavno završila u stečaju. Ali do tog je trenutka nagomilala između 300 i 500 milijuna kuna duga. Nitko pouzdano ne zna koliko, sve su to samo procjene. Ni tada nitko nije reagirao. A onda je ustanovljeno da iz silosa Đakovštine nedostaje veća količina žitarica povjerenih joj na skladištenje, što od strane državnih Robnih zaliha, što od strane seljaka. I tek tada je došlo do reakcije. Naravno, ne od Robnih zaliha već od seljaka koji su organizirali bunt pred vratima Đakovštine. Ali, ta je reakcija stigla prekasno. Da je John Wayne tako dugo čekao s reakcijom na protivnikovo posezanje za revolverom, bio bi mrtav. Kao što će poslovnu smrt doživjeti većina onih koja je svoje poslovanje vezala za Đakovštinu i nije na vrijeme reagirala.  

20. travanj 2024 16:04