Bar code
StoryEditor

Nestašica optimizma

02. Travanj 2010.

Mlada obitelj (plavokosa dugonoga ženica, suprug s dvodnevnom bradom, plavokosi ženski i plavokosi muški mali anđeo te, eventualno, čupavi pas) veselo se smiješi jer je su kupili novi automobil. Ili su uselili u novi stan. Ili su ugovorili novu policu osiguranja. Ili su bez jamaca, sudužnika i hipoteke dobili kredit s kojim će kupiti novi automobil ili stan. No, mlada obitelj, koja se  smješka u svakoj drugoj reklami, potrošače ostavlja ravnodušnima. Za podizanje potrošačkog adrenalina treba im nešto jače. Treba im jaka doza optimizma.

Jučer su objavljeni premliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju prometa na malo u veljači. Kažu da je realan godišnji pad bio 7,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Analitičari Reiffeisen Consultinga odmah su uočili da je taj podatak lošiji od tržišnih očekivanja, iako upućuje na očekivano usporavanje pada. To ‘usporavanje’ samo znači da promet u maloprodaji više ne pada u dvoznamenkastim stopama.  Razloge pada prometa analitičari, logično, vide u sve većem broju nezaposlenih, ali i u ‘visokoj razini potrošačkog pesimizma’. Kriza je promijenila potrošačke navike. Istraživanje agencije GfK dokazuje da je i u navikama zavladao pesimizam. Pa tako 70 posto ispitanika izjavljuje da kupuje opreznije i promišljenije, samo ono što im stvarno treba.

Tek 11 posto ispitanika kaže da se u njihovim potrošačkim navikama nije promijenilo ništa te da se ničega ne odriču.  Analitičari Reiffeisen Consultinga tvrde se u prvoj polovici ove godine po pitanju kretanja u maloprodaji ništa neće promijeniti. Štoviše, kažu oni, potrošački pesimizam, smanjenje realnog dohotka te rastuća nezaposlenost i dalje će imati negativan utjecaj na promet u trgovini na malo. Stoga i u nastavku godine očekuju nastavak ‘racionalne’ potrošnje odnosno odgode kupnje trajnih potrošnih dobara za neka bolja vremena. No, bez obzira na rastuću nezaposlenost i na činjenicu da su nam  ‘harač’ i više kamate na stare kredite ‘pojeli’ dio raspoloživog novca za trošenje, stoji da nas u svakodnevnom ponašanju najviše ograničava pesimizam.  Treba nam jaka doza optimizma.  Bojim se, samo, da te robe trenutno nema na tržištu.

 

  

 

20. travanj 2024 11:37