Bar code
StoryEditor

Sprdačina od usklađivanja

13. Siječanj 2011.

U godinu u kojoj bi trebali biti zaključeni hrvatski pregovori s Europskom unijom i dobiven konačan datum ulaska, kumice sa sirom i vrhnjem na zagrebačkim su tržnicama ušle usklađene s europskim zakonodavstvom. U konkretnom slučaju usklađenosti radi se, međutim, o čistoj sprdačini.

Kumice su dobile rashladne vitrine u čiju je nabavu poduzeće Tržnice Zagreb uložilo 1,75 milijuna kuna. Bačen novac! Čini se da nitko, baš nitko, tko je naručiovao te vitrine nije mislio na to čemu će one služiti. Vitrine su potpuno neprilagođene prodaji na otvorenome i stoga bezvrijedne. Kumice, koje ljudi iz Tržnica Zagreb uvjeravaju da će se već naučiti na te vitrine, svoj sir i vrhnje sada prodaju ravno s tla kraj vitrina, pod uvjetima koje niti jedna sanitarna inspekcija na ovome svijetu ne bi smjela dozvoliti.

No, nabavom grotesknih rashladnih vitrina, upotpunjenih tu i tamo rashodovanim Ledovim škrinjama za sladoled, udovoljeno je europskim propisima, Hrvatska je uskladila svoj Zakon o hrani s europskim i možemo mirno čekati konačan datum ulaska.Hrvatska je isto tako uskladila cijeli niz drugih svojih zakona s europskim.  Posljedice usklađivanja nerijetko su jednako apsurdne kao i kod zagrebačkih kumica sa sirom i vrhnjem. A najapsurdnija je posljedica nepromišljenog usklađivanja već mjesecima vidljiva u brodogradnji. Brodogradilišta ne mogu ugovarati gradnju novih brodova jer im država ne smije odobriti jamstvo bez kojeg ne mogu ugovoriti nove poslove.

 Kako se u svijetu kriza povlači, gospodarstva oporavljaju a brodari imaju sve više  posla, intenziviraju se i narudžbe za nove brodove. Upita ima i prema hrvatskim brodograditeljima,  ali nema novih narudžbi jer nema državnih jamstava. Zakoni su usklađeni s europskima, ali ne i način rada u brodogradilištima. Trebalo je, dakako,  raditi po drugom redoslijedu. Prvo osposobiti brodogradilišta da mogu ugovarati nove poslove bez državnih jamstava, a onda usklađivati zakone s europskima.I tako sada možemo biti sigurni da hrvatski ulazak u EU neće biti doveden u pitanje niti zbog brodogradnje niti zbog sira i vrhnja. Njih do dobivanja konačnog datuma više neće niti biti. I to zahvaljujući usklađenim zakonima.

19. travanj 2024 18:15