Bar code
StoryEditor

Srpanj svih srpnjeva

09. Kolovoz 2010.

Uvijek sam govorila da bi za doborobit hrvatskog turizma trebalo raseliti Hrvatsku na način da se u Dalmaciju dovedu živjeti Međimurci i Slavonci. Da se turizmom počnu baviti ljudi koji su navikli raditi čitave godine, umjesto onih koji su se navikli raditi dva do tri mjeseca u godini, a od te zarade živjeti čitavu godinu. U međuvremenu je moja ideja o tome što bi moglo potaknuti hrvatski turizam pala u vodu. U međuvremenu je cijela Hrvatska postala sezonski orijentirana. Nisu više samo Dalmatinci ti koji nastoje od dva do tri mjeseca rada živjeti cijele godine. Sada to nastoji cijela zemlja.

Pogledajte malo strukturu hrvatske industrijske proizvodnje. Vidjet ćete da se većinom sastoji od prehrambene industrije, koja svoj rast može ostvariti jedino na hrvatskom tržištu. A kako hrvatski građani ne mogu jesti više nego jedu, preostaju samo turisti. Pogledajte malo infrastrukturu. Daleko su nam najrazvijenije ceste, ne da bi se njima prevozio teret (jer luke jako zaostaju), već da bi se njima vozili turisti. Pa su ceste deset mjeseci u godini puste, a dva mjeseca na njima vlada prometni kolaps. Pogledajte malo u kom se smjeru razvijaju mediji: već na granicama strance dočekuju reporteri svih triju televizija s nacionalnom pokrivenošću, gurnu mikrofone kroz prozore automobila i pitaju ljude koliko novaca imaju namjeru potrošiti u Hrvatskoj. Ukratko, sva je ekonomija, štoviše, sav život u Hrvatskoj, organiziran tako da nam cijela godina ovisi o tome koliko će tijekom ljeta u zemlji potrošiti stranci.

I zato je izjava ministra turizma Damira Bajsa da su u srpnju ove godine ostvareni najbolji rezultati u povijesti hrvatskog turizma, toliko dobri da su uspjeli potpuno izbrisati minuse od početka godine, dočekana euforično u cijeloj zemlji. Eto, ničim izazvan, gotovo po Duhu svetome, dogodio nam se srpanj svih srpnjeva. Zemlja je spašena. Proračun više nema rupa. Nezaposleni imaju posao (barem još tjedan – dva). Umirovljenici će dobiti svoje penzije. Seljaci 1,20 kuna za kilogram pšenice (ako požari u Rusiji još potraju, možda i više). Ministri, potpredsjednici Vlade i osobno premijerka otišli su na neplaniranih tjedan dana odmora. Svi ostali ćemo još malo raditi, pa ćemo svi lijepo 1. rujna na odmor. Sve do idućeg srpnja.

25. travanj 2024 22:50