26. studeni 2015.

Stručnjaci za uhljebe

Tri tjedna nakon održanih parlamentarnih izbora još uvijek ne znamo tko će sastavljati novu Vladu. Dok na površini političke scene trenutno vlada gotovo teško razumljivo zatišje (što samo govori da ispod površine vrije i da će uskoro uslijediti erupcija), sa svih strana sve češće čujemo da ovu svojevrsnu postizbornu pat poziciju treba riješiti konstituiranjem ‘stručne Vlade‘.

Vlada stručnjaka! – kako to gordo zvuči! Ali, ima li itko ideju što bi to zapravo trebalo značiti? Od kojih bi i kakvih stručnjaka trebala biti sastavljena ‘stručna Vlada‘? Koje su to kompetencije potrebne za, recimo, ministra obrane? Treba li on biti general? Ili, ministar gospodarstva. Treba li on biti vrhunski menadžer koji se dokazao upravljanjem velikim kompanijama? I koji bi sada pristao četiri godine raditi za 15 tisuća kuna mjesečno! Ta, hajte, molim vas. Čak i da takav pristane biti ministar gospodarstva, od njega bi bilo jednako malo koristi kao što imamo od toga što su nam ministri zdravstva tradicionalno doktori medicine. Svaki put kada neki doktor napusti bolnicu da bi otišao na političku poziciju, zdravstvo izgubi jednog dobrog stručnjaka a Vlada dobije lošeg ministra.

Ruku pod ruku s traženjem ‘stručnjaka‘ ide i hajka protiv ‘uhljeba‘. Brrrrr.... uhljebi! – kako to odvratno zvuči! Pojam ‘uhljeb‘ se u posljednje vrijeme u svakodnevnoj konverzaciji na svim mogućim razinama koristi za svakog tko je zaposlen u javnoj ili državnoj službi. Pa ma koliko stručan bio i ma koliko odgovorno i dobro radio svoj posao. Na stup srama došao je svatko tko plaću zarađuje u javnom sektoru, od službenice na šalteru Fine, koja cijeli dan ne uspije dići nos od kompjutora, do pomoćnika ministra poljoprivrede, čiji radni dan traje 16 (ispunjenih) sati. Naravno, sasvim je sigurno da postoje ljudi za koje su u državnim i javnim službama izmišljena radna mjesta, ali njihovo postojanje ne smije biti alibi da bi se sve ostale nazivalo ‘uhljebima‘.

Dakle, imamo situaciju u kojoj se traže stručnjaci da bi ih se prozivalo da su uhljebi. I imamo opće stanje svijesti u kojem su svi stručnjaci za uhljebe. Jedino što nemamo jest ozbiljnost u pristupu stvaranja dobro organizirane države, što počinje s dobro organiziranom Vladom. Dobro organizirana Vlada jest Vlada stručnjaka, ali ne stručnjaka iz raznih područja, već stručnjaka u politici. Vlada je političko tijelo i niti jedan doktor, menadžer ili poljoprivrednik na mjestu ministra neće biti uspješniji od profesionalnog političara. Ako se traži stručna Vlada, onda je to upravo Vlada u kojoj sjede političari od formata. I to od onog formata koji će ovih dana najumješnije ‘smotati‘ političke amatere iz Mosta koji su na krilima izbornih rezultata pomislili da su oni ti ‘stručnjaci‘ koji će reformirati državu. Premalo političkih utakmica imaju oni u nogama da bi se mogli nositi s HDZ-om i SDP-om.

Onaj tko će iz ove pat pozicije izaći kao pobjednik ujedno će i dokazati da je dobar, štoviše odličan, političar. Zato vjerujem da bi iz svega toga mogla proizaći i jedna doista stručna, politički stručna, Vlada.