Bar code
StoryEditor

Todorić - lovac ili lovina?

22. Siječanj 2010.

Jedne su dnevne novine u srijedu malo pomiješale lončiće pa su objavile da Cadbury kupuje Kraft Foods za 11,5 milijardi funti. Nešto mi je čudno zazvučalo, ali u prvi mah nisam reagirala. Naravno, cijena je točna, akteri također, ali je obrnuta situacija: Kraft Foods kupuje Cadbury. Možda čak ni izvrtanje akvizitera i akvizicije niije posve nemoguće. Danas si lovac, sutra možeš postati lovina. I obrnuto.

Je li nakon neuspjeha s preuzimanjima u Turskoj i Rusiji Ivica Todorić još uvijek dovoljno ‘nabrijan’ za lov na maloprodajnom tržištu? Je li donio konačnu odluku hoće li se Agrokor snažno fokusirati na trgovinu ili na proizvodnju hrane? Je li Konzum u ovom trenutku lovac ili se sprema postati lovina?

Na regionalnom se tržištu pojavio ‘kapitalac‘, zbog kojega bi trebalo zatitrati srce svakom pravom lovcu. Na prodaju je 36 posto udjela u slovenskom Mercatoru, najraširenijem i najvećem maloprodajnom lancu u regiji, koji je ujedno i jedan od najvećih lovaca na regionalnom tržištu. Osobito u Hrvatskoj. Nema tome još ni mjesec dana kako je Mercator kupio Getro, da bi ovih dana doznali da kupuje i biogradski Bure Commerce. Prijašnjih Mercatorovih akvizicija u Hrvatskoj sva je sila.

No, zahvaljujući dugovima koje je u slovenskim bankama ostavio slovenski tajkun Boško Šrot, lovac se pretvorio u lovinu. Istina, mnogo je tu zamki za potencijalne kupce, ali tko želi biti vodeći trgovac u regiji, sa zabetoniram liderskom pozicijom na dulje vrijeme, priliku ne bi smio propustiti.

Još se ne zna ni približna cijena za 36 posto Mercatora, koliko udjela u njemu od jučer zajednički prodaje osam banaka. Cijeli se paket treba prodati po istoj cijeni i to po onoj koju će zajednički usaglasiti prodavatelji i kupci. Zna se samo da se radi o prilično krupnom zalogaju, za koji je u ovom trenutku spremno malo ulagača. I to redom investicijskih, a ne strateških ulagača. Prve neobvezujuće ponude za Mercator primaju se do 8. veljače, a obvezujuće u travnju. Obzirom da se radi o paketu od 36 posto dionica, kupac će morati objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica. I taj je iznos, dakle, još nepoznanica.

Stoga nije nikakvo čudo što iz Agrokora vrlo oprezno pristupaju tom ‘lovištu‘. Jedino što su spremni reći da jesu zainteresirani i da prikupljaju dokumentaciju. No, do koje su mjere zainteresirani i do koje su svote spremni ići, to se ne otkriva.

Daljnje ponašanje Agrokora oko eventualne kupnje Mercatora otkrit će, međutim, hoće li Ivica Todorić (kada je u pitanju Konzum) ostati lovac ili će dozvoliti da Konzum postane lovina. Priliku, kakva je Mercator, niti jedan lovac ne bi propustio. A ako je propusti, znat ćemo da se je Todorić opredijelio za fokusiranje na proizvodnju hrane a da će Konzum sve više pripremati u smjeru toga da bude - lovina.

25. travanj 2024 13:02