Bar code
StoryEditor

Vrijednost Keruma

26. Prosinac 2010.

Gotovo svaki put kada čujem što i kako govori Željko Kerum svjesno se ili nesvjesno obraćam Bogu s pitanjem kako je moguće da je taj čovjek stvorio respektabilan maloprodajni lanac! Na desetke tisuća ljudi je prije dvadesetak godina otvorilo dućan u garaži i propalo. Željko Kerum je uspio!  Koja su to znanja, koje vještine, koja umiješnost trgovanja, koje posebne sposobnosti koje Željko Kerum ima a drugi ih nemaju?

I zašto sva ta znanja, vještine, umiješnost i sposobnost  više ne upotrebljava? Zašto Željko Kerum prodaje svoj maloprodajni lanac onako kako zadnji amateri prodaju svoj rabljeni automobil? Prvo najave da će ga prodati i već mu u startu tako sruše cijenu. Potom odugovlače s prodajom i ponavljaju početnu cijenu kao jedinu prihvatljivu. Napokon, kada se nađe kupac, otjeraju ga jer im je njegova ponuda besramno niska. A na koncu će ga morati prodati za još mnogo nižu cijenu od one koju je mogao dobiti u trenutku kada je dobio „besramno nisku“ ponudu.

Nekako mi se ipak čini da Željko Kerum nije tako naivan kako to u ovom trenutku izgleda. Apsolutno sam sigurna da Kerumovo pogonsko gorivo nije ništa što ima ikakve veze s emocijama. Sigurna sam da njegovo poigravanje s ozbiljnom Konzumovom  ponudom za najmom Kerumovih prodavaonica nema nikakve veze s njegovim osjećajima prema Ivici Todoriću.  U pitanju može biti samo iznos o kojem se ne mogu dogovoriti.

Željko Kerum dobro zna koliko vrijedi „Kerum“, kao što i Ivica Todorić dobro zna za koliko ga može kupiti. Razlika u njihovom razmišljanju navodno iznosi stotinjak milijuna eura. Navodno bi Željko Kerum prodao svoj maloprodajni lanac za 200 milijuna eura, a Ivica Todorić bi ga kupio za sto milijuna. Stvarna je vrijednost nečega što se prodaje ono koliko se na tržištu za to može dobiti. Željko Kerum ovih dana izjavljuje da neće prodati Keruma Todoriću, jer da je to brend koji mnogo više vrijedi nego što ga je Todorić spreman platiti. No, čini se da drugih kupaca s višim ponudama trenutno nema pa Kerum u ovom trenutku doista ne vrijedi više od sto milijuna eura, što je otprilike njegov polugodišnji prihod.

Možda  bi se mogla složiti s Željkom Kerumom da je to preniska cijena.  No, pitanje je koliko će za Keruma moći dobiti za godinu dana? Hoće li ponuda od sto milijuna eura još uvijek biti na stolu? Ili će Ivica Todorić u međuvremenu s pola manjim iznosom napraviti mnogo više u smislu jačanja svoje maloprodajne pozicije nego što bi to mogao dobiti s Kerumom?  To je nešto o čemu bi Željko Kerum trebao dobro razmisliti prije no što nepromišljenim postupcima otjera kupca zato što njegovu ponudu sada smatra besramno niskom. Za godinu dana bi upravo ta ponuda mogla izgledati kao ponuda snova. Ali je više neće biti.

18. svibanj 2024 22:02