Bespuća gospodarske zbiljnosti
StoryEditor

Ako ima oporavka, to možemo zahvaliti jedino vanjskim faktorima

11. Rujan 2014.

Prije nekoliko dana razgovarao sam s jednom poduzetnicom koja se bavi uslužnom djelatnošću i znate što mi reče?

Da u njenoj tvrtki u zadnjih godinu dana ipak osjećaju blago poboljšanje gospodarskih uvjeta poslovanja. Veli da je naplata bolja, porastao je nešto i broj klijenata, nekim klijentima koji nisu plaćali otkazali su suradnju, a i najava plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne ispostavljenoj fakturi, što će i nju ‘kačiti‘, daje joj za pravo vjerovati, kako veli, da smo možda dotakli dno i da se sada polako možemo penjati.Doduše, to ne znači da o gospodarskim uvjetima u zemlji ne razgovara smrknutog izraza lica jer se sutra zbog raznoraznih svjetskih kriza sve može strmoglaviti, a pogotovo jer moramo još mnogo toga uraditi da bi se popeli na nivo kakvog-takvog povoljnog poslovnog okruženja.

Nije ovo mišljenje poduzetnice usamljeno; u razgovorima s drugim poduzetnicima možemo također čuti da se nešto ipak miče, da je situacija povoljnija. Pokazuje to i rast izvoza u zadnje vrijeme, povećana industrijska proizvodnja i drugi pokazatelji, ali svi smatraju da će trebati nekoliko godina da izađemo iz krize. Postavlja se pitanje za koliko je to godina, ili se možda radi i o cijelom desetljeću. A to ovisi i o brzini odlučnosti hrvatske vlade da krene u dublje reforme, što je za mandata ove vlade nemoguće očekivati. Ova vlada u protekle tri godine nije uspjela u onome što je najavljivala jer nije imala hrabrosti za takvo nešto, iako se činilo da su ovi momci (a Boga mi i djevojke) hrabriji od one kukavičke vlade Ivice Račana. Doduše, najava da će i mali poduzetnici od 1. siječnja plaćati PDV po naplaćenoj fakturi jest bitna promjena, ali treba reći da će ona tek doći, tako da ni na koji način nije utjecala na nešto bolju gospodarsku klimu u zemlji. S druge strane, ne bih želio biti zloguki prorok, ali što ako Vlada premijera Zorana Milanovića ipak u posljednjem trenutku promijeni odluku pa da mali poduzetnici i dalje plaćaju PDV po ispostavljenoj fakturi. Takvih naglih odluka i još naglijih odustajanja ova je Vlada svojim građanima, odnosno poduzetnicima već znala priuštiti, pa se nemojte iznenaditi ako i sad tako bude.Ipak, nadajmo se da će ova najava biti i ostvarena, a mi se vratimo uzrocima kakvog-takvog poboljšanja gospodarske klime u Hrvatskoj. Ako je i ima, zasluga je to prije svega ulaska Hrvatske u EU gdje su carinske barijere ukinute pa su naši proizvodi postali nešto konkurentniji na tom tržištu. Osim toga, to je dobar pokazatelj i svim onim poduzetnicima koji su još uvijek nostalgični za Ceftom da je izvoz rastao unatoč gubitku povlastica u Cefti.

Tu dolazimo do drugog razloga zašto je klima nešto povoljnija. Malo se više poslovalo sa zemljama EU koje su, unatoč svojim teškoćama, osjetile oporavak, a ako je njihovo gospodarstvo dinamičnije, pokreće i ono u okruženju.

Dakle, da zaključimo. Bude li netko iz Vlade premijera Zorana Milanovića kazao da su zaslužni za pomake k boljem, to naprosto nije točno. Ova je Vlada puno manje učinila za gospodarski oporavak i može(mo) zahvaliti ponajprije vanjskim faktorima, a ne domaćom pameti.

18. travanj 2024 04:04