Bespuća gospodarske zbiljnosti

Jedino je izvjestan konsenzus oko privremenog financiranja

Edis Felić

Ovih smo dana čitali o tri prijedloga koji su izravno ili neizravno vezani za izbore i postizborno upravljanje zemljom.

Ministar financija Boris Lalovac smatra kako bi ova Vlada trebala Hrvatskom saboru predložiti privremeno financiranje umjesto godišnjeg proračuna, u vladajućoj koaliciji razmišljaju da li ići na izbore prije obljetnice vukovarske tragedije, a odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić predložio je da se odredi datum obilježavanja zločina nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj nakon Oluje.

Privremenim bi se financiranjem održavao rad zaposlenih u administraciji jer država mora funkcionirati. Prema zakonu, privremeno financiranje traje prva tri mjeseca u godini i za njega se zalažu i u HDZ-u, što znači da bi se tu vrlo lako mogao postići konsenzus između vladajućih i opozicije, a to bi zaista bilo tako i najbolje. Proračun je vrlo ozbiljna stvar, vješti analitičari vrlo lako iz njega mogu pročitati kakvu će politiku voditi vlada u određenoj godini i svakako je da bi bilo pošteno da tu politiku određuje nova vlada nakon skorašnjih parlamentarnih izbora. Pri tom nije ni svejedno ako bi sadašnji SDP ostao na vlasti i nakon izbora, jer nema garancija da će koalicija koju predvodi biti sastavljena (samo) od sadašnjih članica. Eventualni novi igrači mogli bi imati svoje zahtjeve (primjerice Čačićevi Reformisti u pogledu investicija u energetiku), pa je upravo i zbog vladajućih i zbog opozicije najbolje sačekati da se formira nova vlada koja će dati smjer hrvatskoj politici.

Uostalom, ni sadašnji prijedlog koji se mogao čuti od ministra Lalovca, a taj je da bi proračun za iduću godinu mogao biti težak 118 milijardi kuna (za 637 milijuna kuna manji nego ovogodišnji), ne donosi sustavno rješenje ušteda koje su nužne. Postoje tek određene stavke gdje bi se trebalo rezati, no kako je netko primijetio, nema linearnog rezanja. A kako bi i bilo kad je izborna godina. To je dodatni razlog da Vlada ne predlaže proračun za 2016., nego samo privremeno financiranje, čime bi se otvorio prostor novoj Vladi da uradi ono što sadašnja nije – a to je da krene u oštrije reforme od početka svog mandata. U svakom slučaju, oko ovog će biti najmanje problema na hrvatskoj političkoj pozornici.

Veći će problem biti da li na izbore pošto poto ići prije obilježavanja vukovarske tragedije. Vladajući se boje kako bi nakon tog datuma mogao porasti nacionalni naboj kod građana, što im ne bi išlo u korist. No mislim da to nije toliko bitno. Najveći dio hrvatskog biračkog tijela već se odavno svrstao na lijeve i desne i ostao je manji dio onih koji vrludaju. Dogodi li se opet u Vukovaru nekakav incident, on bi mogao više pomoći SDP-u nego HDZ-u. Razlog tome je što je u ovom trenutku biračko tijelo HDZ-a, za razliku od SDP-ovog, raspoloženije podržati tu stranku i njegove koalicione partnere, bez obzira da li izbori bili prije ili poslije vukovarske obljetnice. S druge strane, još uvijek ima razočaranih pristalica SDP-ove koalicije, no jedan takav incident ili manifestacija ekstremizma u Vukovaru mogla bi nagnati kolebljive birače da glasaju ipak za SDP, iako bi to prije svega bio glas protiv HDZ-a. Zato smatram ako bi se izbori održali nakon vukovarske obljetnice, taj događaj neće puno donijeti HDZ-u, a mogao bi SDP-u. Uostalom, upravo je manifestacija nelogičnih zahtjeva šatordžija pred Ministarstvom branitelja pokazala da su neki razočarani lijevi birači ipak počeli razmišljati da je bolje podržati i ovakav SDP nego HDZ.

Ove se dvije teme izravno tiču skorašnjih parlamentarnih izbora. Neizravno se izbora tiče i prijedlog Gotovininog odvjetnika Mišetića da se odredi datum stradanja hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Oluji. Zanimljivo je da nije bilo neke bitne reakcije iz dvije najveće vladajuće stranke. Razlog tome su svakako i izbori pa procjenjuju da im je bolje da šute nego da o tome iznose svoj stav. Kakav god zauzeli, zamjerit će se nekome. Zato je ovo pitanje stavljeno ad acta, eventualno za vrijeme poslije izbora. Hoće li ono biti aktualizirano, ovisit će i od rezultata izbora. Pobijedi li SDP, moguća je možda samo komemoracija za žrtve. O zvaničnom datumu gotovo da nema ni govora jer bi se odmah digla ekstremna desna klika u zemlji optužujući SDP da je agent velikosrpske politike. No zato sam posve siguran, dođe li HDZ na vlast, prije će on odrediti taj datum koji će se zvanično obilježavati u institucijama zemlje, a što je još važnije, odnosno licemjernije, ona ekstremna desna klika koja bi zbog toga optužila SDP za veleizdaju, u slučaju da HDZ bude na vlasti, neće ni zapiskutati zbog toga.

Komentari