Bespuća gospodarske zbiljnosti
StoryEditor

Milanoviću su prosvjedi branitelja invalida došli kao naručeni

06. Studeni 2014.

Branitelji invalidi koji već više od dva tjedna prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu možda su zaista bili kap koja je prelila čašu zbog koje je ministar Predrag Fred Matić odlučio da neće biti ministar u slučaju još jedne pobjede Kukuriku koalicije na slijedećim izborima. No usprkos uvriježenom mišljenju da bi ovaj prosvjed mogao oslabiti Vladu premijera Zorana Milanovića, mišljenja sam kako nije isključeno da upravo ova populacija poveća šanse Vlade koja, dojam je, gubi smjer.

Odluka ministra Matića da u svakom slučaju napusti ministarsku fotelju nije od jučer, već se kuha neko vrijeme. Ona je naprosto prokuhala nakon ovih prosvjeda i ako je vjerovati onima koji ga poznaju da je čovjek častan i od riječi, a tako i meni djeluje, onda bi se moralo desiti zaista nešto krupno kako bi promijenio tu svoju odluku. No jedina žrtva ovih prosvjeda mogao bi ostati zaista ministar Matić jer Kukuriku koalicija, čini mi se, može samo dobiti ovim prosvjedima.

Stvar je jednostavna; Hrvatska je ideološki još uvijek dosta podijeljeno društvo i zastupnici jedne ideje (lijeve ili desne) idu strašno na živce ovima iz drugog tabora. Nije nikakva tajna da se ovi branitelji invalidi percipiraju kao desno orijentirani, a i sam ih tako doživljavam. Zvižde predsjedniku Republike i predsjedniku Hrvatskog sabora, a srdačno pozdravljaju predsjedničke kandidate desne orijentacije. Osim toga, mogu slobodno napisati, bezobrazno su izvjesili transparent kako su se 1991. borili protiv Jugoslavije, a 2014. protiv Jugoslavena. Samo ove činjenice pokazuju da im u prvom planu nisu zahtjevi za boljim statusom branitelja invalida, već ideološka nesnošljivost tog dijela branitelja. To svakako iritira onaj dio biračkog tijela nesklonog takvim opcijama, bez obzira da li branitelji invalidi u svojim zahtjevima imali pravo ili ne.

A upravo ti zahtjevi branitelja invalida (a moramo reći i podosta drugih branitelja neinvalida, pa je upitno je li to samo njihov prosvjed) dodatno iritiraju desnici nesklone birače. Prije svega, ni nakon 20-ak dana prosvjeda nije zapravo jasno što to oni žele. Odnosno, jasno je da žele ostavku ministra Matića, ali nije jasno zbog čega. Navodno su u pitanju smanjenja njihovih prava, međutim, ona još uvijek nisu evidentirana, a branitelji čak spominju i neka buduća smanjenja prava. Upravo zbog nekih maglovitih eventualnih budućih poteza aktualne vlade branitelji traže ostavku ministra Matića, što je doista suludo.

Zbog takvog stava ukupni je dojam da ovi prosvjedi nisu prosvjedi zbog gubitka prava (jer se praktično nisu ni desila), nego samo da bi se naelektrizirala atmosfera kako bi se lijeva ‘komunistička‘, ‘jugoslavenska‘, ‘protuhrvatska‘… vlast dodatno uzdrmala i otvorila put HDZ-u i njegovim satelitima da dođu na vlast.

A vlada premijera Milanovića već je odavno ionako dobrano uzdrmana, što pokazuju ankete iz mjeseca u mjesec. Desnim političkim opcijama bilo je puno pametnije da su pustili da stvari teku po inerciji. Naime, i izbori u Bosni i Hercegovini su pokazali da je lijevo biračko tijelo sklonije kažnjavati svoje stranke nego desno koje je odanije svojim strankama bez obzira na njihov lopovluk. Pokazao je to katastrofalan poraz bosanskog SDP-a koji je bio jedan od osnivača stranaka tzv. Platforme u kojoj su bili još i SDA, HSP i NSRB (Lijanovići), pa je poslije odbacio ove tri stranke i okrenuo se HDZ-u BiH i SBB-u (stranci Fahrudina Radončića), a onda je otjerao i Radončića. Svjesniji dio biračkog tijela kaznio je SDP zbog neispunjavanja obećanja i neprincipijelne politike.

Povučemo li paralelu, hrvatski SDP nema takvu vrstu neprincipijelnosti, ali zato je neprincipijelan u stabilnosti zakonskih rješenja te je još uz to Plan 21 doživio čistu propast. Dakle, lijevi dio biračkog tijela u Hrvatskoj bi mogao kazniti SDP zbog svega toga i svoje glasove dati nekom drugom bliskom (primjerice Mireli Holy, kao što su u BiH birači dali glasove lijevoj Demokratskoj fronti Željka Komšića). No vratimo li se na prosvjede branitelja invalida, intenzitet ideološke orijentacije mogao bi opet porasti i to nauštrb svih drugih rezultata koje (ni)je vlada premijera Milanovića postigla. Pogotovo ako uz ove prosvjede na scenu stupe ekstremisti u Vukovaru te naprave incident sličan onom prošlogodišnjem, premijer Milanović bi mogao čak razmišljati i o prijevremenim izborima, jer ovakvi prosvjedi upravo njemu i suradnicima idu više na ruku. Drugim riječima, Milanović kao da je naručio ove prosvjede branitelja invalida. rvatskog H

24. travanj 2024 19:00