Bespuća gospodarske zbiljnosti

Poruka Petrovu i društvu: Dosta je vašeg kukavičluka, preuzmite svoj dio odgovornosti

Edis Felić

Pomalo mi već na živce ide moraliziranje zastupnika Mosta koji na silu nastoje približiti dvije opcije koje je teško približiti. To ne znači da je nemoguća i velika koalicija, o čemu ćemo nekom drugom prilikom, ali ono što želim sada reći je da ne stoje riječi koje je rekao zastupnik Mosta Ivan Lovrinović.

Njegov kolega iz Mosta Robert Podolnjak odbio je mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, na prijedlog 55 SDP-ovih zastupnika, jer nije dobio podršku od HDZ-a. Lovrinović je nakon prekida sjednice izjavio:

– Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se SDP i HDZ nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari. Sada je svima jasno da Most nije taj koji koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta.

Najlakše je gospodine Lovrinoviću lopticu prebaciti drugome. Međutim, ni u Mostu nisu baš najčistiji. Od početka postizbornih pregovora čelnik Mosta Božo Petrov ponaša se kao mesija koji se spustio u zemlju Hrvata kako bi ih pomirio, pri tom se neizravno predstavljajući kao moralna vertikala društva. Takvu politiku slijede i Lovrinović i, kako vidimo Podolnjak, vjerovatno ih je još u Mostu takvih.

Međutim, njihova ideja o velikoj koaliciji, a koja bi na kraju mogla dovesti zemlju u paralizu, totalno je besmislena, prije svega, baš zbog opasnosti da zbog neuspjelog dogovora zemlja bude paralizirana.

Drugo, stranačka podijeljenost, pa i ideološka, nije samo hrvatska specifičnost, već ju vidimo i u drugim, mnogo razvijenijim zemljama. Dakle, nije Hrvatska na rubu propasti ili ne znam ni ja što, pa da je potrebna vlada nacionalnog jedinstva. Bilo je primjera u zemljama kada je stranka s manje mandata u parlamentu dobila mjesto premijera nakon što se priklonila jednoj opciji (primjerice Ivica Dačić u Srbiji), pa što ne bi i Podolnjak prihvatio mjesto predsjednika Hrvatskog sabora.

Treće, bude li inzistirao na velikoj koaliciji, reforme na kojima inzistiraju bit će mrtvo slovo na papiru jer SDP i HDZ nisu pokazali spremnost na njih dok su vodili zemlju. Dogodili se velika koalicija, Most će biti progutan, reforme opstruirane od SDP-a i HDZ-a i od Mostove ucjene velikih stranaka posljedica bi mogla biti – još katastrofalnija situacija u zemlji.

Ne vidim neke logike u inzistiranju na velikoj koaliciji u kojoj bi sudjelovao i Most (uostalom, što bi im onda i trebao Most, kako se već zaključilo ranije), osim ako Most na taj način kukavički pokušava izbjeći odgovornost za sve obećane, a ne provedene reforme. U slučaju zastoja reformi, eventualna koalicija SDP-HDZ-Most ostala bi bez Mosta jer bi se Petrov i društvo lagahno povukli iz vlasti ostavljajući SDP i HDZ (koji će i dalje imati većinu) u vlasti. Kada bi se Most opredijelio samo za jednu stranu, onda bi morao preuzeti puno veću odgovornost, a čini se da to kukavički nastoje izbjeći.

Zato poručujem Boži Petrovu i njegovima koji su tek nedavno ozbiljno ušli u politiku, a već su postali pametnjakovići kao i dobar dio njihovih kolega iz drugih stranaka: Nisu točne Lovrinovićeve riječi da su krivi samo SDP i HDZ. Kad već toliko moralizirate i glumatate mesije ujedinitelje, dokažite da niste kukavice, preuzmite svoj dio odgovornosti za ovu zemlju i opredijelite se već jednom ili za SDP ili za HDZ. Ne umišljajte sebi da su te dvije stranke talac vaše novostečene pozicije. Vaš je talac Hrvatska.

Komentari