Biljy the Kid
StoryEditor

Bijeg iz poduzemljištva

29. Svibanj 2015.
Piše:
Biljana Starčić

Već i vrapci na krovu (poslovnih zgrada) ponavljaju da je većina poduzeća u Hrvatskoj osnovana iz nužde, a ne iz blistavih poslovnih mogućnosti. I dok nas brojne studije svrstavaju u zemlje u kojima se poduzetništvo (za razliku od ‘poduzemljištva‘) tek treba rasplamsati, u posljednjih nekoliko godina dogodila se zanimljiva stvar.

Udio poduzetnica u ukupnom gospodarstvu Hrvatske (podaci HGK) popeo se na 30 posto, dok je primjerice ta brojka prije 15 godina iznosila skromnih osam posto. Usporedbe radi, u Europi je 11 milijuna poduzetnica (22 posto), a najviše u Lihtenštajnu - 43 posto, Latviji i Letoniji po 40 posto, slijedi Luksemburg s 39 posto, dok su na začelju Turska, Malta i Irska sa stopama od 15 do 20 posto.

A sudeći po svemu, vrijeme poduzetnica tek dolazi. Jer su se žene naučile ponašati kao dame, izgledati kao djevojčice, a raditi kao konji. Šalim se, nikad od mene damskog humora.

Čitam naime kako je u zadnjih deset godina indeks jednakosti porastao s 95 na 98 školovanih djevojčica na 100 dječaka te da djevojčice čine dvije trećine ‘nove djece‘ u sustavu školovanja. Napredak u zapošljavanju žena je također postignut, no usporen je zbog krize. U istom istraživanju (Boston consulting groupa) prognozira da bi broj poduzetnica do 2025. u svijetu mogao porasti na 53 milijuna. Ne ide tome u prilog samo jače obrazovanje, nego i stari stereotipi. Od 30 zanimanja koja će se u idućih par godina vratiti na velika vrata– čak 20 je, prema istraživanjima, ‘ženskih‘, a tiču se kozmetike, njegovanja, prehrane...

Sve je više i mojih prijateljica koje ulaze u poduzetničke vode. Imaju svoje tvrtke, obrazuju se, zapošljavaju, i nije im toliko bitno u čiju će se statistiku ubrojiti. Sve dok to nije poduzetništvo iz nužde.

P.S. Sretan vam izlazak iz recesije!

24. travanj 2024 10:41