Biljy the Kid

Život u Dublinu

Njena ekonomija cvjeta, i to ne zahvaljujući sretnoj djetelini. Lanjski rast od skoro sedam posto nadmašio je i SAD, a bok uz bok je kineskom. Ili bar onom službenom kineskih vlasti. Kako piše CNN, Irska je dvije godine zaredom najuspješnija ekonomija eurozone i očekuje se da tu titulu neće tako brzo predati.

Put do ove lente nije bio lak – prije  samo par godina ekonomski analitičari Irsku su, uz Španjolsku i Portugal, proglašavali novom Grčkom.  Nakon propasti Anglo – irske banke, proslavljene i po snimci u kojoj direktori ismijavaju klijente, cijeli sektor našao se na nesigurnim nogama.

Irski deficit tada je prešišao 30 posto BDP-a, a vlada je odlučila sanirati banke iz vlastitih sredstava pa i sama upala u probleme. Iako uz kredite i međunarodni nadzor, oporavak je brzo krenuo i to otpisom loših zajmova i brzom provedbom reformi. Vlada je srezala troškove i prioritetnim označila – izvoz.  

Da je irski proizvod broj jedan Irskoj vidi se i u očima turista koji ne mogu zaobići prodavaonice čokolade Butlers niti suvenirnice Carrolls gdje su pod jednim turističkim krovom okupljeni irski brendovi Guinness, Jameson, Shamrock, Leprechaun, Aran Knitwear i već spomenute čokolade.

Butlers je kao Kraš, samo što mi s Krašom nismo napravili takvu turističku priču. Govori nam to irski Hrvat koji je početkom milenija sreću potražio u Dublinu kao student. Tad je za dolazak na zeleni otok morao imati odlične ocjene, ali i deblji džep – školarinu je plaćao duplo više od irskih kolega.

Danas je u Dublinu ponuda poslova puno veća, a i kriteriji za ostanak u zemlji olabavili su. Irci, navodno, posebno cijene Hrvate kojih je u Dublinu nekoliko tisuća.

Posao se najbrže nalazi u uslužnim i IT djelatnostima, priča nam  jedan novopečeni stanovnik Dublina te dodaje kako se u tom gradu puno radi, prekovremeni sati su plaćeni ili kompenzirani slobodnim danima, a primanja u usporedbi s hrvatskim prilikama odlična, unatoč visokim cijenama stanarine.  

Stanarina, hladnoća i skupo zdravstvo stvari su koje većina ističe kao minuse života u glavnom gradu Irske.  

Osim  priče lokalnog turističkog vodiča o svemu što su im kroz povijest priuštili Britanci, o politici se tamo nije puno razglabalo. Zadnji prosvjedi ticali su se pokušaja vlasti da narodu pošalju račune za vodu.

Komentari