Stavovi
StoryEditor

Edis Felić: Fiskalizacija za web shopove nema nikakvog opravdanja

09. Kolovoz 2016.

Zašto bi web shopovi morali izdavati fiskalizirane račune, pitanje je koje je, čini mi se, na mjestu. U razgovoru s jednim državnim dužnosnikom istaknuo je i taj problem. Kako on nije ekonomist, upitao sam jednog financijaša ono što i sam zapravo znam (ali za svaki slučaj), je li fiskalizacija uvedena radi kontrole gotovine u platnom prometu. Financijaš mi je, onako čudnim tonom, kao da se pita ‘što je ovome‘, odgovorio: ‘Pa naravno.‘ Ja sam ga dodatno pitao: ‘A je li nužna fiskalizacija za one kojima se isporuka roba ili usluga plaća isključivo karticama?‘ On mi je rekao da nije.

Kakva je korist?

Problem prodaje na crno kod trgovaca i ugostitelja bio je prevelik da se ne bi uvelo reda i zbog toga treba čestitati bivšem ministru Slavku Liniću što je bio uporan da se uvede fiskalizacija. No problem je kod Linića, a čini mi se još više kod onih koji su u njegovom sustavu, što ne znaju, ili ne žele znati, kad bi i što bi negdje trebali napraviti, a u kojim slučajevima bi to trebala biti iznimka. A upravo bi za web shopove trebalo uvesti iznimku jer za njih zaista nije potrebna fiskalizacija s obzirom na to da država promet novca može pratiti preko računa tih web shopova. Kako kaže moj sugovornik – državni dužnosnik, ‘nije jasno koja je korist za državu da se fiskaliziraju računi plaćeni karticama‘. A ne može ni biti jasno jer koristi nema, država vrlo lako i bez fiskalizirane blagajne vidi je li web shop platio porez ili nije. S druge strane, veli, treba se zapitati koliko takav sustav integriran u web shop poskupljuje njegov razvoj i kasnije održavanje. – Poslovanje je samim tehničkim prilagođavanjem programa fiskalizaciji poskupjelo – kaže računovotkinja u Ferivi sportu Josipa Stubarić. U Ferivi sportu, trgovini sportskom opremom, smatraju da se e-trgovine treba osloboditi od fiskalizacije računa jer je zamisao fiskalizacije bila da se registrira promet gotovinom. Na isti način razmišlja i Marin Topčagić, direktor Leo Proma, koji dječju opremu marke Leo Kids dijelom prodaje i putem internetske trgovine. On kaže da su im zbog obaveze fiskalizacije troškovi porasli desetak posto, a da to nisu mogli prebaciti na kupce.

Moguće iznimke

Moglo bi se reći kako Stubarić i Topčagić zastupaju svoje interese, no ako njihovi interesi ne štete nikome, zašto se to onda ne bi učinilo. Čak je i zakonodavac predvidio takve mogućnosti jer u Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom (čl. 6.) piše: ‘Polazeći od specifičnosti obavljanja određene djelatnosti, Vlada Republike Hrvatske može na prijedlog ministra financija donijeti odluku o oslobođenju određene djelatnosti od propisane obveze fiskalizacije u prometu gotovinom.‘ No iako i sami spominju tu mogućnost, u Poreznoj upravi upozoravaju da nije samo papirnati novac gotovina. – U smislu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, gotovinom se smatra svaki način plaćanja osim plaćanja na transakcijski račun kod banaka. Dakle gotovinom se, osim plaćanje novčanicama i kovanicama, smatra i plaćanje karticama, čekom i svaki drugi način plaćanja koji ne predstavlja plaćanje na transakcijski račun kod banke – poručuju. Ipak, to je drukčije, smatraju i sugovornici koji nisu u toj branši, a razumiju se u promet novca. Stoga bi valjalo razmisliti o tome, jer nije u pitanju samo kupnja blagajne nego i održavanje sustava, a da nitko nema baš nikakve koristi od toga.

19. travanj 2024 13:13