Ekonomalije
StoryEditor

Hrvatska je zemlja površnih političara, medija i građana

28. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Ako bi se birala riječ tjedna kad je riječ o ekonomsko-političkom životu, onda bi to bila - površnost.

Tri su događaja obilježila početak tjedna. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministri iz ekonomskih resora ovog su tjedna u Splitu počeli ‘Proinvest raod show’. Sljedećih će tjedana obilaziti Hrvatsku objašnjavajući investicijsku ofenzivu i predstečajne nagodbe kao trenutačna dva stupa nastojanja da se zemlja izvuče iz recesije. Predsjednik države Ivo Josipović održao je predavanje o ‘ključnim elementima potrebnima za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj’. A Sandra Švaljek, poduzetna šefica Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), promicala je Klub EIZ-a, u koji su se prvi uključili Agrokor, Atlantic, Pliva i PBZ.Kakva površnost veže ta tri događaja? Prije svega, površan medijski pristup (čast iznimkama) i plodno tlo na koje medijska površnost nailazi među građanima.

Najlakše je brojiti do pet Od cjelodnevnog skupa u Splitu, tijekom kojeg je ministre i ostale dužnosnike pošteno ‘izrešetalo’ tristotinjak pristiglih dalmatinskih poduzetnika, javnost se ‘zakvačila’ za pet automobila kojima su ministri stigli u Split. Od Josipovićeva jednosatnoga izlaganja javnost ga je počela ‘cipelariti’ samo zbog teze da je ‘većina više spremna kukati nego raditi’. A iz okupljanja znanstvenika i poduzetnika najzanimljivije su ispale spekulacije da je to još jedna zavjera protiv Banskih dvora.

Istina je da su ministri u Splitu trebali biti mudriji pa automobile ne staviti ‘na kup’. Istina je i da je Josipović trebao argumentirati koja to većina kuka. Sigurno je da u partnerstvu EIZ-a i četiriju velikih tvrtki ima pobune protiv ekonomske politike Vlade koja ne daje rezultate. Ali neproduktivno je zadržavati se samo na razini tko će koga, tko je protiv koga. Politika i ekonomija sve se više prate kao sportski događaji, a ne ozbiljni procesi. Površnošću nas je sve zarazio internet, a onda to prenosimo na sve rasprave, prijedloge, mjere, reakcije i komentare. Ovoj zemlji treba više dubljeg promišljanja. Budući da se proteklih godina rijetko tko izložio ozbiljnijim intelektualnim naporima, sad u kratkom roku treba postići kvalitetu.

Nakon sadržajnih splitskih rasprava pokazalo se, primjerice, da investicije nisu rješenje same po sebi. Čak i da sve strojeve dobiju besplatno, dozvole u roku sedam dana..., poduzetnicima ostaje pitanje komu prodati to što bi proizvele nove investicije. Pa bi u Vladi morali ozbiljno razmisliti je li u ovom trenutku važnije poticati investicije ili otvarati nova tržišta izvan EU. Pozitivno je biti predan nekom cilju, ali mudro je povremeno ga preispitati.

Sistematičnost, što je to? Otvoreni um traži i Josipovićevo izlaganje o poduzetništvu. Većina možda previše kuka, ali pod uvjerljivim bi vodstvom uz kukanje mnogi počeli i raditi. Dakle, ne treba odmah uvrijeđeno skakati na spominjanje kuknjave. U Josipovićevu govoru, međutim, ima teza za koje se treba ‘zakvačiti’. Pozornost svakako zaslužuje njegova poruka da ‘loša odluka u poslovanju nije sama po sebi kazneno djelo. Zbog nje netko može ostati bez posla, ali ne i otići u Remetinec’. 

E, sad, u ozbiljnoj zemlji, gdje se problemima prilazi sistematično, sad bi se trebalo ozbiljno tražiti i nuditi odgovori na to kako razlikovati pogrešnu poslovnu odluku od kaznenog djela. Što kaže svjetska praksa? Koji su poučni primjeri? Kakva su tu stajališta DORH-a, Uskoka i ostalih spremača u Remetinec? Poslovni ljudi u privatnom sektoru, ali i državni službenici koji s njima surađuju, trebaju jasna pravila. U njihovu nedostatku, bježeći od rizika, mnogi u javnom sektoru jednostavno bježe od odlučivanja. Mogu se kritizirati dovijeka, ali bez učinkovitih metoda rješavanja problema ništa se neće dogoditi. To je, dakle, primjer zaraženosti cijelog društva površnošću. 

 Josipović je naveo i da su političari u nezgodnom položaju ‘zbog različitih mišljenja (ekonomske) struke o uzrocima problema i rješenjima’. I to je povod za dublje promišljanje. Opet nam treba jasno stajalište. A ono bi moralo glasiti: ‘Dragi političari, plaćeni ste da budete u nezgodnim situacijama! Ekonomisti nude uzroke i rješenja, a na vama je da budete dovoljno ekonomski obrazovani i da imate dovoljno intuicije da odaberete najbolje od ponuđenoga. Ili da tražite bolju ponudu.’Nažalost, naznake s ovotjednih skupova izblijedjet će već sljedećeg tjedna. Održat će se neki novi skupovi. Akteri se neće dovoljno pripremiti, mediji će tražiti senzaciju, a građani će ih kao u restoranu brze prehrane progutati bez razmišljanja.

03. svibanj 2024 03:14