Ekonomalije
StoryEditor

Izlazak iz recesije u 2015. važniji je od pojave Mosta

17. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Može Božo Petrov do iznemoglosti zazivati reforme, ali vladu HDZ-a i Mosta čeka drugi kriterij. Milanović im ostavlja blag izlazak iz recesije. Nasljednici će za preživljavanje morati bilježiti jednak ili bolji rezultat

Redoviti čitatelji ‘Ekonomalija’ vjerojatno već znaju da si na kraju svake godine uzmem za pravo birati ‘osobu’ (zapravo pojavu) godine na izmaku. Za 2014. titulu su podijelile aplikacije i izvoz. Virtualni alat koji je donosio ubrzane promjene u gotovo svakome poslovnom modelu i izvoz, koji je te godine pokazao veliku žilavost i visok rast. Za 2015. izbor sam napravio nekoliko mjeseci prije  (potkraj rujna) jer mi je trebao za naslov posljednjega poglavlja za knjigu kolumni ‘Kad vjetar puše, i purani lete’. Za ‘osobu’, tj. pojavu godine izabrao sam – izlazak iz recesije.  Onda su, međutim, došli parlamentarni izbori i pojavio se Most. Pojavila se i dvojba: što je važnije za 2015., izlazak iz recesije ili politička pojava Mosta nezavisnih lista.

Atmosfera optimizma

Ako je i bilo ikakvih dvojbi, riješene su ovog utorka na prednovogodišnjem skupu Hrvatske udruge poslodavaca. Izlazak iz recesije bez konkurencije je pojava koja je obilježila 2015.! Najbolji dokaz bila je atmosfera na skupu. Odisala je poslovnim optimizmom okupljenih poduzetnika i menadžera. Koliko se god makroekonomski iskazan rast BDP-a od oko jedan posto nekima izvan biznisa činio kao statistička greška, u realnoj ekonomiji to izgleda ‘kao kuća’. Prije dvije godine, na istome HUP-ovu skupu, atmosfera je bila komorna. Nije se vidio kraj recesije. Beznađe se moglo vidjeti i na licima uspješnih biznismena. Bilo je jasno što je učinila tada već petogodišnja recesija.

Prošle godine već se nazirala promjena raspoloženja. Oni koji su preživjeli i šestu godinu recesije znali su otprilike kako su završili 2014. Oni koji su se na vrijeme bili okrenuli izvozu, ali i oni koji su im bili dobavljači u lancu nabave, osjećali su posljedice ispravne orijentacije.

Ove godine većina okupljenih u zagrebačkom hotelu Westin iza sebe ima godinu u kojoj su ostvarili bolje poslovne rezultate nego prije. A atmosfera optimizma ima zarazan učinak. Mnoge tvrtke izvukle su iz ladica odavno pripremljene razvojne projekte. Događa se neka vrsta zamašnjaka. Narudžbe se kapilarno spuštaju do najšire poslovne baze. Ili će se, s pomakom, spustiti. Naravno, ne za sve. Jer ima onih koji se nisu razvijali, nisu inovirali i nemaju probuđenim tržištima ponuditi ono što se trenutačno traži. Ali tko recesiju nije potratio na kukanje i čekanje rješenja odozgo, sada ima priliku.

Kolegica Manuela Tašler, koja uređuje Liderov tradicionalni prilog o sljedećoj poslovnoj godini (naslov ‘Poslovne 2016.’ glasi: ‘Godina novog početka’), malo je umjerenija u doživljaju pa je naziv njezina uvodnika u spomenutom specijalu koji donosimo uz ovaj broj Lidera ‘Tanka kriška optimizma i debeo namaz opreza’. Vjerojatno ima i pravo, ali opet, optimizam je zajednički nazivnik mnogih iz poslovne zajednice.

Preživjeli ‘ledeno doba‘

Sad će netko reći da je optimizam utemeljen na tehničkom izlazu iz recesije uvelike bez dugoročnog pokrića. Ali ako i jest tako, drugog optimizma nemamo, pa neka nam bude dopušteno iskoristiti to što imamo. Razgovori s HUP-ovim članovima otkrivaju da za sljedeću godinu planiraju umjeren rast svojih tvrtki. Potvrdila je to i anketa koju HUP-ovci svake godine provode u ovo vrijeme. Vidi se da većina uživa što je preživjela ‘ledeno doba’ recesije, što je među preživjelima, i iz očiju im se može iščitati opet probuđeni žar za pobjedama.

Od hotela Westin do Liderove redakcije nema ni petsto metara. Ulaskom u redakciju, otvaranjem vijesti na kompjutoru kao da se uđe u drugi, nadrealni svijet. Kako su prošle konzultacije kod predsjednice Grabar-Kitarović? Što danas poručuju Petrov, Grmoja i ostali iz Mosta? Što je rekao Milanović, a što Karamarko? Tko će biti mandatar vlade...? U odnosu na konkretne dogovore na marginama skupa poduzetnika u Westinu taj politički folklor izgleda nadrealno.

Ako išta u sljedećih 12 mjeseci biznismenima može ukrasti osmijeh s lica, onda su to događaji na političkoj sceni. Poduzetnici i menadžeri, više nego ikada, samo žele da im političke igre ne uništavaju probuđeni oporavak. Kao što sam prije tri tjedna bezrezervno ustvrdio da će vladu sastavljati HDZ i Most, ponavljam to opet. Može politička zvijezda Božo Petrov do iznemoglosti zazivati reforme, trebao bi shvatiti da će odgovornoga za novi sastav vlade čekati sasvim drugi kriterij. Rast BDP-a morat će njegovati kao najnježniju biljku. Zaslužna ili samo sretna, ova vlada ostavlja blag izlazak iz recesije. Nasljednici  će za preživljavanje morati bilježiti jednak ili bolji rezultat.

03. svibanj 2024 16:17