Ekonomalije
StoryEditor

Izostanak proizvodnje zaglupljujućih propisa još godi zdravim tvrtkama

11. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Nakon što su pukli pregovori između HDZ-a i Mosta o izboru zamjenika i pomoćnika u ministarstvima te o kontroli i upravljanju nad ‘resornim’ javnim poduzećima i tvrtkama u većemu državnom vlasništvu, možda je Božo Petrov, čelnik Mosta, ipak imao pravo kad je izjavljivao kako s HDZ-om, odnosno Domoljubnom koalicijom, nije sklopio koaliciju.

I da nije prekršio izjavu ovjerenu prije izbora kod bilježnika kako neće u koaliciju ni s jednom strankom koja je u proteklom razdoblju bila na vlasti. Ovo što se događa u odnosima između Mosta nezavisnih lista i HDZ-a zaista nema obilježje koalicije. Više nekoga neobičnog saveza.

Potpora Mostu i nije loša Kad je riječ o Mostu, trebalo bi razriješiti još jednu situaciju. Nakon najnovijih rezultata ankete CRO Demoskop prema kojima je potpora Mostu pala na 10 posto, to i nije tako porazno za ekipu kojoj je za sada na čelu Božo Petrov. Sada je jasno koliki je dio onih koji su glasovali za Most priželjkivao njegovo priklanjanje HDZ-u, a koliki je mislio da će Most sa SDP-om. Rezultat za Most čak i nije tako loš. U svakom slučaju, to je ‘pravija‘ slika koliko birača podupire ovakav Most.Kad je pak riječ o iznenađenju u obliku zahtjeva iz Mosta da pod svojim upravljanjem ima Inu, HEP, Janaf, Plinacro..., to nije trebalo biti iznenađenje. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u prošlotjednom je intervjuu Lideru vrlo jasno poručio: ‘Protivim se osnivanju državnog holdinga.‘ Dakle, pojedino ministarstvo kontrolira ono što mu je naslijeđem došlo u portfelj. Budući da je Ministarstvo gospodarstva već četvrt stoljeća zapravo 80 posto ministarstvo energetike, odbijanje ideje o državnom holdingu bila je jasna poruka.Iz HDZ-a Mostu prigovaraju da nemaju osjećaj za vrijeme. Zaista, u današnjem svijetu brzina je vrlo važan faktor uspjeha ili neuspjeha. Ali za brzo donošenje kvalitetnih odluka potrebni su kvalitetni temelji i kvalitetan program koji daje kriterije za odlučivanje u svakom pojedinačnom slučaju. Da HDZ ima detaljan i kvalitetan ekonomski program, mogao bi ga suprotstaviti zanovijetalima iz Mosta. Ali budući da ga nema, sada je u nezavidnoj situaciji. Iznenada se pokazuje da više nije moguće jednostavno kadrovirati kako se svidi većinskoj stranci u pobjedničkom savezu. Primjerice, što raditi u slučaju Janafa, u kojem je HNS-ovac Dragan Kovačević postigao sjajne rezultate? Kako u mudrom i profitabilnom investiranju tako i u Janafovoj iskazanoj dobiti. Maknuti Kovačevića samo zato što je došao kao dio Kukuriku koalicije? Uostalom, i on je u Janaf došao nakon pretposljednjih izbora i zamijenio prethodnika koji je također imao vrlo dobre rezultate.

Curi famoznih sto dana Pod dojmom svakodnevnih blokada i razmimoilaženja HDZ-a i Mosta zaista se nevjerojatnim čini podatak da je Vlada kojoj je na čelu premijer Orešković stara tek 20-ak dana! Čini se kao da ovaj kaos traje mjesecima. Razlog je tome i to što je od izbora prošlo gotovo sto dana, pa se nekako u glavama spojilo da je i Vladi, evo, već stoti dan. Dakle, do onih čuvenih ‘prvih sto dana‘ nove vlade ostaje još više od dva mjeseca. Jesu li ovo ipak još porođajne muke i nervoza nasilu spojenih političkih partnera? Ili ne treba biti formalist pa prognozirati da se ‘po jutru dan poznaje‘!? Možda ipak pričekati. Poslovna zajednica, a ona je u ovom trenutku iznimno važna jer mora nastaviti proizvoditi očekivani rast od dva posto BDP-a, još ne vrišti. Čini se da izostanak proizvodnje zaglupljujućih i nepotrebnih zakonskih normi još godi zdravom dijelu nacionalnoga gospodarstva. Sramotno je za cijelu političku elitu, uključujući i onu na vlasti i u oporbi, da to što je zemlja već četiri mjeseca gotovo bez prave vlade nije paraliziralo život. Naravno, postoji rok nakon kojega se počinju osjećati posljedice blokade u sustavu koji čini pola nacionalnoga gospodarstva, a u upravljačkom smislu još i veći postotak. Čini se da on još nije dostignut. Tako da je s gledišta realnog sektora možda i bolje da Most i HDZ vide mogu li dugoročno zajedno ili ne. Problem je što bi se slična situacija vjerojatno dogodila i u kombinaciji Most – SDP. A koalicija HDZ – SDP u ovom trenutku čini se daljom nego ikada.Od svih signala koji govore o atmosferi u Vladi i oko nje možda je najilustrativniji onaj iz Karlovca. Gdje u vodećem kadru (iz HDZ-ovih redova) ne postoji gotovo nikakav interes za prelazak na zvučnije državne funkcije u Zagreb.

03. svibanj 2024 12:29