Ekonomalije
StoryEditor

Nakon 20 godina: Na HRT-u se napokon netko žali da puno radi

10. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

U ponedjeljak je u Večernjaku objavljen tekst o događajima na HRT-u. Tko je s kim, tko protiv koga, tko će biti novi šefovi... Kao i posljednjih 20 godina.

Ali onda pri kraju teksta veliko iznenađenje. Da čovjek ne povjeruje! Citiram: ‘Dio novinara informative potvrđuje nam da su od početka emitiranja HTV-a 4 pod većim pritiskom i da ih se rasteže na sve strane...’Što je tu nevjerojatno? Pa u dva desetljeća (ma i dulje) na javnoj televiziji nitko se nikad nije pobunio da previše radi. To je kopernikanski obrat i zato svaka čast onomu tko je inzistirao na pokretanju Četvrtog programa na HTV-u. Dragi kolege iz Informativnog programa (čast iznimkama): Dobro došli na vrata realnoga poslovnog i zaposleničkog života realne ekonomije u Hrvatskoj!

U medijima koji su izloženi tržištu i ne žive od poreza zvanog obvezna pretplata od 2008. do danas uglavnom je prepolovljen broj novinara i urednika, a istodobno je udvostručena proizvodnja. I nećete vjerovati, dragi zaposlenici na HTV-u, sve se može! I nama se prije krize činilo da je nemoguće s manje ljudi raditi više, a zadržati kvalitetu. Ali kad je kriza stisnula, pokazalo se da postoje unutrašnje rezerve. Naravno da smo se svi u ovih pet godina dobrano ‘izraubali’, ali to je uvjet opstanka.

Kartanje u radno vrijeme Ta sličica ‘šokova’ koje proživljavaju novinari na HTV-u, godinama zaštićeni ‘ko u nacionalnom parku’, došla je upravo kad je Vlada RH, s uobičajenom inertnošću i zakašnjenjem, napokon predstavila strašne rezultate analize zatečenog stanja u 22 državna tijela i trgovačka društva na 1. siječnja 2012. Količina proizvodnje kolega iz Informativnog programa, koliko god bila manja u odnosu na onu kolega s privatnih televizija, vjerojatno je ‘znanstvena fantastika’ u odnosu na produktivnost većine ostalih uhljebljenih na javnoj televiziji (opet: čast iznimkama). Da se ne govori o prosjeku lijenosti i neproduktivnosti zaposlenih po drugim državnim institucijama i trgovačkim društvima. Jedan prijatelj na Facebooku objavio je post o četvorici zaposlenika na državnoj plaći koji svaki dan nekoliko sati u radno vrijeme igraju belu u kafiću u koji on na brzinu, između dviju poslovnih obveza, skoči popiti kavu.

Izvještavajući s predstavljanja analize ‘Clean start’, mediji su se koncentrirali na porazne financijske rezultate. Dobro je znati da je ‘fantastičan’ geostrateški položaj Hrvatske, za koji neki nadriekonomisti tvrde da je to djelatnost koja će izvući Hrvatsku, proizveo dug od gotovo 70 milijardi kuna. Dobro je znati i dubioze u zdravstvu i drugim djelatnostima.

Ali ako je nešto korisno iz analize, onda je to SWOT analiza koju su proveli konzultanti. Gubitak što su ih ostavile HDZ-ove vlade nemoguće je pokriti u kratkom roku. Važnije je odmah krenuti u ono što se ružno i bezlično naziva ‘strukturnim reformama’. Od nagomilanih gubitaka strašnija je ocjena da u sustavu vlada ‘kompletna odsutnost sistemskog/korporativnog upravljanja tijelima javne uprave‘ i da se koordinacija sustava ‘temelji na birokratskim normama’. A kao glavna prijetnja navodi se ‘otpor dionika u sustavu - rijetka uloga moderatora, nedefinirani procesi upravljanja, pa su svi i nitko odgovoran’.

Tko radi, ne trača Tko je služio vojni rok, zna da je najopasnije kad vojnici nemaju što raditi. Onda se događaju najveći problemi. Zato mudri nadređeni zaposle podređene, pa oni ne stignu smišljati psine, ogovarati jedni druge i jedni drugima sapunati dasku. Vjerujem da kolege novinari iz Informativnog programa, koji jadni moraju raditi i za Četvrti program, sad manje tračaju na poznatom trgu unutar zgrade na Prisavlju. Na žalost onih tisuću i pol suvišnih na HTV-u, vremena za to imaju i previše. Pa mi se čini da novi ravnatelj Goran Radman ipak griješi kad najavljuje da u 2013. neće biti otpuštanja jer će se provesti analiza koja će ‘točno pokazati gdje su viškovi’. A on je, u odnosu na šefove u HAC-u ili drugim (para)državnim organizacijama, otišao najdalje. Kako li je tek drugdje!?

Teško je povjerovati da će Vlada ove godine primijeniti nužnu šok-terapiju. I dalje će zaposlenici koji žive od proračuna svojim kućama dolaziti nekoliko sati prije nego oni još preživjeli u realnom sektoru. A možda je zapravo istina da javni sektor nije prevelik, nego je realni sektor koji bi ga trebao hraniti - premalen. Pa nek se izvoli brzo povećati i uplaćivati više poreza. Javni će sektor po starom...

18. travanj 2024 03:30