Ekonomalije
StoryEditor

Nastup u Opatiji - posljednja Sanaderova prilika za zaokret

23. Listopad 2008.
Piše:
lider.media

 Nevidljiva ruka poduzetnika, tržišta i potrošača za Vladu je opasnija od SDP-ova pokušaja izglasavanja nepovjerenja u Saboru

Piše: Miodrag ŠajatovićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Bit će strašno budu li Vladini izaslanici opet govorili samo o ekonomiji znanja, energetici i ulasku u EU

Sanader bi u Opatiji morao iznijeti stopu rasta BDP-a koju će Vlada odlučno braniti. Kao što postoji ciljana inflacija, sada mora postojati i ciljani rast. Da bi se izbjegla recesija, nužan je radikalan zaokret

Ovaj broj Lidera završava se prije negoli će se u Saboru glasovati o SDP-ovu zahtjevu za smjenu premijera Ive Sanadera zbog lošega sigurnosnog stanja i loše gospodarske situacije. Predsjednika Vlade to glasovanje sigurno ne zabrinjava previše jer SDP-u, kao što to procjenjuju dnevne novine, ‘nedostaje deset ruku‘.

Mnogo dramatičnije posljedice moglo bi, međutim, imati glasovanje nevidljivih ruku poduzetnika i menadžera nakon 12. studenoga. Za tu je srijedu u Opatiji na godišnjem savjetovanju Hrvatskoga društva ekonomista predviđeno predavanje premijera Sanadera na temu ‘Ekonomska politika Vlade za sljedeće razdoblje‘. To je premijerova posljednja prilika da napravi veliki zaokret u odnosu prema ekonomskoj stvarnosti. Ako ne pokaže odlučnost kakvoj pribjegavaju veliki premijeri širom Europe, za godinu-dvije Hrvatska bi mogla biti osuđena na prijevremene izbore. Ili, što bi bilo efikasnije, na vladu nacionalnog spasa, odnosno, kao što se to prije nekog vremena govorilo, veliku koaliciju. Možda stručnjacima za političke odnose najava zvuči previše radikalno, ali nastavi li vlast ignorirati kretanja u financijskom i realnom sektoru, problemi će za godinu dana poprimiti dramatične razmjere, tako da ministarske smjene neće biti dovoljne za gašenje vatre.

Nažalost, može se očekivati da će premijerovo obraćanje ekonomskoj struci biti očekivano. Red priče o društvu znanja, red najava blagotvornog učinka ulaska Hrvatske u EU i NATO, ponosno isticanje smanjenja inflacije i vođenja proračuna prema minimalnom deficitu i, na kraju, ovojesenska omiljena tema - energetska strategija. Premijer će se tu pojaviti kao spasitelj zemlje od nuklearke - za samo 10 milijardi eura napravit će se dvije-tri termoelektrane i plinske elektrane.

S velikom sigurnošću može se pretpostaviti da Sanader u svom opatijskom govoru neće spomenuti koliko će ove godine narasti ukupni vanjski dug zemlje. Teško da će izreći išta o sve većem deficitu vanjskotrgovinske bilance. Pohvalit će se dosadašnjom razinom nezaposlenosti, ali bit će iznenađenje dopusti li mogućnost povećanja broja ljudi koji će ostati bez posla. Vjerojatno će ispasti da je hrvatska realna ekonomija otpornija na zatvaranje radnih mjesta od većine najrazvijenijih ekonomija.

Ignoriranje recesije, koja je pred vratima (ministar Šuker i dalje priča o rastu od četiri posto!?), najbolji je put za nastavak prakse nevođenja ekonomske politike u Hrvatskoj. A o snažnom zaokretu prema brzoj i učinkovitoj državnoj politici da bi se što lakše prošlo kroz oluju da se i ne pomišlja.Skup u Opatiji mogao bi, međutim, za premijera biti prilika da, poznavajući njegovu političku intuiciju, poentira. Ako se u mirnodopsko vrijeme svjetskog rasta, na čijim je krilima nošena i Hrvatska, moglo ignorirati stvarnost, dramatično promijenjene okolnosti na globalnoj razini odlična su izlika da se počnu ispravljati dugogodišnje zablude. Što bi rekao John Maynard Keynes: ‘Kad se promijene okolnosti, i ja promijenim mišljenje.‘

A okolnosti su se zaista promijenile. Puknuo je svjetski financijski balon. Globalna ekonomija ubrzano se hladi. ‘Zima‘ se brzo približava Hrvatskoj. Već je osjećaju brodari, za čijim je uslugama sve manje potrebe. Lančana reakcija ide prema brodograditeljima, a kad njima otpadnu narudžbe (što se upravo događa riječkom 3. maju), sljedeći su na redu kooperanti i 20.000 radnih mjesta kod njih i njihovih poslovnih partnera.Upozoravajuće mora zvučati i apel Udruge vlasnika malih hotela da država treba pomoći u stvaranju jednog fonda iz kojega bi se pomagalo vlasnicima koji ne uspiju vratiti tri rate kredita.

Tada banke imaju pravo aktivirati hipoteke nad hotelskim zgradama. To će još više povećati broj nezaposlenih i zaraza se nastavlja širiti.Sanader bi u Opatiji morao iznijeti stopu rasta BDP-a koju će Vlada odlučno braniti. Kao što postoji ciljana inflacija, sada mora postojati i ciljani rast. A na Vladi je da onda taj rast od, recimo, tri posto (sve iznad toga neodgovorno je) brani svim sredstvima.Bez velikog obrata u Opatiji Vlada će pustiti da se ekonomska situacija raspadne, a kad se to dogodi - najgore će biti bude li presuđivao kaos.

08. svibanj 2024 14:58