Ekonomalije
StoryEditor

Sukob Mesića i Sanadera: Sve je isto k‘o i lani

13. Rujan 2007.
Piše:
lider.media

Želi li predsjednik Mesić ozbiljno pridonijeti promjeni ekonomske politike, pritisak na Vladu mora vršiti češće od jedanput ili dvaput na godinu

Piše: Miodrag ŠajatovićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mesićevo zalaganje za rast utemeljen na izvozu pravo je rješenje, ali još nema recepta kako to izvesti

Naizgled, na otvorenju 82. jesenskoga zagrebačkog velesajma odnosi između predsjednika države i premijera, kad je o ekonomskoj politici riječ, zaoštrili su se do krajnjih granica. Mesić je Sanaderu poručio da sadašnja ekonomska politika nije dobra i da je treba mijenjati. ‘Gospodarski rast treba se temeljiti na izvozu, a ne na potrošnji i zaduživanju‘, poručio je predsjednik države na prijepodnevnom otvaranju ZV-a. Nekoliko sati poslije, na Gospodarskom forumu, premijer Sanader odbacio je sve Mesićeve primjedbe i najavio nastavak dosadašnje ekonomske politike. Zapravo, nije se dogodilo ništa bitno.

Javnost je zaboravila da se gotovo ista ‘folklorna priredba‘ odvija na Velesajmu svake jeseni. Predsjednik ujutro više-manje kritički analizira ekonomsko stanje u zemlji i gospodarstvu, mediji progutaju udicu i s nestrpljenjem čekaju da poslijepodne premijer odgovori predsjedniku. Sve to sutradan bude prva vijest u novinama i... ništa. Već sljedećega dana državničke obveze skrenu predsjedniku države pozornost na nešto drugo. Repriza ‘sukoba‘ odigra se u studenome na savjetovanju ekonomista u Opatiji i - to je sve.

Tako je bilo čak i u vrijeme najčvršćeg predsjednikovanja Mesićeva prethodnika dr. Franje Tuđmana. I on je na ZV-u dijelio packe premijerima Valentiću i Mateši. Tada mu je govore pripremao dr. Pero Jurković koji se, kao i današnji Mesićev ekonomski savjetnik dr. Dubravko Radošević, nije slagao s ekonomskim stratezima iz Banskih dvora. I onda je bilo propitivanja tečajne politike, privatizacije i vanjskotrgovinskoga deficita i vanjskog zaduživanja. Ali se, kao i danas, ništa nije mijenjalo. Reći će netko da je ove godine stvar ozbiljnija i da je Mesić zapravo neizravno podržao SDP-ov ekonomski program koji promovira kandidat za premijera dr. Ljubo Jurčić. Istina je da poveznica ima, ali iz dosadašnjih SDP-ovih nastupa još nije jasno kako će, pobijedi li na izborima, provesti svoje opredjeljenje za drukčiju ekonomsku politku.

Mesićev je govor, međutim, najkonzistentniji do sada. S obzirom na to da se upravo naš tjednik od prvog broja zalaže za prioritet izvozu, kao jedinom kvalitetnom generatoru rasta BDP-a, bilo je ugodno čuti i vlastite teze u Mesićevu istupu. Ne umišljamo da je do njih došao čitajući Lider jer i Bečki institut koji savjetuje Mesića smatra da je izvoz ključan instrument spasa od sve veće izloženosti krizi. Dobrodošla je i poruka da se rast ne smije financirati rasprodajom imovine i vanjskim zaduživanjem. Samo, ako Mesić želi biti uvjerljiv, za svoje se ideje mora boriti svakoga tjedna, a ne jedanput ili dvaput na godinu. Mora imati na vrijeme stajalište o prodaji državnog udjela u T-HT-u i o svakom Vladinu potezu. Umjesto zahtjeva da stranke izrade kvalitetne strategije, morao bi okupiti ekipu koja bi razradila strategiju i ponudila je kojoj već vladi nakon izbora.

O Sanaderu se, pak, više nema što reći. On jednostavno tvrdoglavo brani koncept koji je na pojavnoj razini dao rezultate (rast BDP-a, zaposlenosti...), ali nema dugoročno održive temelje. Dobije li novi mandat i nastavi li kao dosad, negdje na polovini drugog mandata na njega će se sasuti sve što uporno skriva pod tepih. Bolno će naučiti lekciju da vlada nije odgovorna samo za zaduživanje formalne države nego da, kad zagusti, mora rješavati i posljedice pogrešnih signala na osnovi kojih su se prezadužili i građani i tvrtke.

Na kraju, nekoliko redaka i o trećem akteru ‘folklorne priredbe‘ na ZV-u. Nadan Vidošević, prema svemu sudeći ‘samoizabrani‘ doživotni predsjednik sve nevažnije, ali za poduzetnike jednako skupe monopolističke Hrvatske gospodarske komore, na Gospodarski forum uspijeva iz godine u godinu dovući sve manje predstavnika svog obveznog članstva. Bilo je jadno gledati kako djelatnici ZV-a zavjesama pregrađuju Kongresnu dvoranu da se ne bi vidjelo kako osim dežurnih direktora u državnim tvrtkama, na susretu premijera s gospodarstvenicima zapravo - nema nikoga. Premijer Sanader, međutim, sigurno više cijeni Vidoševićevu lojalnost i bezopasnost. Predsjednik Komore uspješno, godinama, uspijeva sačuvati vlast od kritika i zahtjeva poslovne zajednice. Zato Gospodarski forum na jesenskom ZV-u, takav kakav je bio u vrijeme Vidoševićeva tri mandata, a sada i četvrtoga, nema smisla.

24. travanj 2024 05:04