Aktualno Preporučeno Stavovi

Jakša Barbić o protjerivanju mirovinaca iz NO-a: Ima osnove za ocjenu ustavnosti

Jakša Barbić
Tin Bašić

Šefovi obveznih mirovinskih fondova počeli su davati ostavke  zbog mogućeg ‘sukoba interesa’. To je posljedica zakonskih promjena koje su stupile na snagu, a kojima se zaposlenicima društava koja upravljaju obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima zabranjuje da budu članovi nadzornih odbora hrvatskih kompanija, premda u njima imaju vlasničke udjele, a u nekim su veliki suvlasnici (primjerice u Končaru i Podravki).

Za komentar te odredbe upitali smo Jakšu Barbića, autora brojnih zakona i uglednog pravnika:

Ne smije se ograničavati pravo dioničara koji ima udjele u društvu, a naročito ako su institucionalni investitori, da ne mogu postavljati ljude u nadzorne odbore po vlastitom izboru. To je pogrešno po mome mišljenju. – rekao nam je u telefonskom razgovoru Barbić.

Upozorava kako se ne može i ne bi smjelo ograničiti pravo koje je stečeno ulaganjem kapitala.

– To je ustavna odredba koja je vrlo jasna. Jedno od prava jest da svaki dioničar može predlagati i slobodno glasovati o izboru članova nadzornih odbora. To je jedno od temeljnih prava koje ima svaki dioničar. Ovakva odredba, po mome mišljenju, ograničava to pravo koje su imali i po zakonu imaju, i ne bi ga se smjelo ograničiti – kaže profesor Barbić.

Napominje kako bi, iako ne želi prejudicirati odluku, bilo osnove za pokretanje ocjene ustavnosti toga zakona i odredbe.

– Nije stvar države da ograničava nekome da bude član nadzornog odbora neke tvrtke, to je stvar dioničara i njegove odluke. Država može reći da jedan zaposlenik mirovinskog društva može biti u određenom broju nadzornih odbora, a ne može se ova zabrana ticati samo jedne strane – rezolutan je Barbić. Napominje kako je interes fonda da ima nadzor, da utječe na politiku poslovanja društva, a kome će ta nadzorna uloga pripasti, stvar je odluke fonda.

– Mi tipično postupamo na krivi način. Naime, dogodi se eksces i umjesto da se utječe na to, mijenja se pravna norma i generalno se zabrani svima. To nije dobro – zaključuje Barbić.

Podsjetimo, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obrazlagao je u ime Vlade izmjenu paketa zakonskih propisa (među njima i Zakon o obveznim mirovinskim fondovima) time što se u praksi ‘pokazalo da predsjednici i članovi uprava mirovinskih fondova mogu doći u sukob interesa’. Konkretan primjer nisu nikada rekli.

Komentari