21. travanj 2016.

Kako prodati kompaniju, ne zaraditi ništa i završiti u zatvoru

Jasmina Trstenjak
Jasmina Trstenjak

‘Nikakvog mita nije bilo. To tvrdim danas, tvrdio sam i jučer, tvrdit ću i sutra‘, poručio je s nedavnog puta u London gdje je došao pred arbitražni sud ‘kao svjedok istine, a ne Mola‘ pali, ali nikad zaboravljeni premijer Ivo Sanader. Možda i budući poduzetnik, savjetnik. Jer, kako kaže, kad ‘ovo‘ prođe, možda otvori konzalting tvrtku.

‘Ovo‘ je slučaj Ina-Mol. Uskoro knjiga, ako ne i film prepun akcije, politike, industrijske špijunaže. S puuuuuno likova u priči. Heroj, spasitelj tek se čeka. Slučaj je otvoren, a Sanader glavni zlikovac. Osumnjičen je da je upravljačka prava u Ini predao Molu za 10 milijuna eura (danas ‘nestalih‘) koje su došle preko švicarskih tvrtki njegovog bivšeg prijatelja i bivšeg vlasnika Diokija Roberta Ježića, danas krunskog svjedoka u procesu Ina-Mol. Zbog Sanadera se danas vode dvije velike međunarodne bitke: jedna koju je pokrenuo Mol pri arbitražnom sudu ICSID (Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova) u Washingtonu jer hrvatska strana nije ispoštovala ugovor iz 2009., sklopljen u vrijeme spomenutog nam premijera s početka priče, i preuzela plinski biznis. Naknada štete, tj. iznos koji bi Hrvatska trebala isplatiti Molu kreće se od tri milijarde kuna pa na više. I druga bitka koju je pokrenula Hrvatska pred UNICITRAL-om (Komisija Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo) u Ženevi, zatraživši proglašavanje ništavnim ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i ugovora o plinskom poslovanju jer su rezultat korupcije.

U međuvremenu je nepravomoćna presuda Sanaderu zbog sumnje na prodaju upravljačkih prava Molu za 10 milijuna eura, na kojoj je bazirana tužba protiv MOL-a, postala pravomoćna da bi je zatim prošle godine Ustavni sud ukinuo. Para nema. Jer, on nije uzeo 10 milijuna eura da bi predao Inu Molu. Tako je tvrdio jučer, tako tvrdi danas, tj. neki dan za Novu TV: ‘Ne postoji mito. Ja nisam primio nikakvih pet milijuna eura. Ježić naprosto laže. Ljudi, pa zar mi svi zatvaramo oči pred činjenicom da se čovjek obvezao da će platiti u roku od mjesec dana, navodno mojih, pet milijuna eura, I još ih nije platio. O čemu mi govorimo?!‘, čudi se Sanader. ‘Riječ je o tome da je jedna vlada donijela odluku da se proda Molu 25 posto. Mol je u međuvremenu došao na 48 posto kupnjom na burzi. Naprosto je postao većinski vlasnik u smislu većeg broja dionica, nego što ima vlada. Vlada ima 45, Mol 47 ili 48 posto i logično je bilo da kroz pregovore stvorimo novi odnos koji je takav kakav je‘, pojasnio je ex premijer, budući savjetnik.

Dakle, ako sam dobro shvatila, s obzirom na ovakvo naivno pojašnjenje, vi ste predali upravljačka prava za džabe i proveli koliko ono godina iza rešetaka zbog nula kuna/eura/dolara!? I da netko dođe u vašu buduću konzalting tvrtku po savjet!?