Jazztime
StoryEditor

Nije mi jasno, kako to vama nije jasno!?

21. Kolovoz 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Zamislimo da sam faca guru menadžmenta. I zamislimo da je ovo ‘esejizirana’ power point prezentacija.

Uživljeno pričam, gotovo pa da pjevam koliko sam usklađena s pričom i istovremenim listanjem slajdova na velikom platnu, u preglomaznoj konferencijskoj sali šećem lijevo-desno, mlataram rukama, laserom imaginarno podcrtavam bitno... I da, ten mi je lagano praplanuo jer sam se baš vratila s Bora Bore. Uglavnom, faca sam, to bi sad već trebalo biti jasno.Odlučila sam, naime, zanemariti sva važna društvena, državna i ina događanja kao što su traktorijada ili granatiranje tučom u oluji kakvu svijet ne pamti (uzgred, na Bora Bori nema ni traktora ni tuče) te onako u stilu poznatih gurua koji propovjedaju po svijetu za masne pare, prosipati pamet. Džabe. Čak sam se zbog toga i ranije vratila s Bora Bore, što je nemala žrtva.Znanje, iskustvo i strast - to su neki osnovni preduvjeti uspješnog menadžiranja. Nekakve ‘sitnice’ na kojima se nose dodatne vještine. 

Vlasnik, direktor, predsjednik Uprave, direktor sektora, voditelj tima... kako god glasio naslov tog nekog upravitelja procesima i ljudima, on mora imati iskustvo, znanje i strast. Za početak. Mora biti i predan, kreativan, intuitivan, hrabar...ima toga još. Gotovo pa da mora imati idealne karakteristike da bi umio brzo i efikasno, kako se od njega i očekuje, pojesti ‘cušpajz’ koji je netko drugi godinama kuhao nemarom, neradom i neznanjem. Zapravo, čini se da mora biti sve - sve ono na što velika većina, kad čuje ili pročita, reagira s ‘Joj, daj ne ser..’ te dodatno pojačava sarkazmom obojanim podrugljivim glasom. Jer ako jedan od epiteta nije konkretniji i manje smiješan, tipa ‘dobar rezač troškova’, ne vrijedi.

Jedan takav koji ne vrijedi, nedavno sam više puta čula - humanost, vještina rada s ljudima. Nikako beznačajan faktor naoko iščezao iz ekonomskog diskurza na kojeg oni zadrtiji čak i danas gledaju kao na ‘remetilački’ čimbenik biznisa. Sve se češće i iz više različitih ustiju kao sve važnija karakteristika ‘big bossa’ spominje humanost. Jer menadžer koji mora motivirati ljude da u situaciji kada se za manje radi više, s manje rade bar približno dobro kao i s više, mora itekako biti vješt i izvući najbolje iz njih. To ne može baš bilo tko. Oni vještiji, oni pristupačniji i humaniji, socijalno inteligentni(ji), u tome uspijevaju bez po’ muke. Vjerojatno su skontali da tapšanje po leđima, i bez punog novčanika, čini mala čuda. Vjerojatno su otkrili još štošta, stvorili dobar i zadovoljan tim. To, uz dužno poštovanje, i nije neka teška psihologija. Kako kaže jedan direktor: ‘Menadžeri koji poštuju svoje zaposlenike i s njima ostvaruju povezanost na ljudskoj razini, često kao rezultat imaju izuzetno motiviran i lojalan kolektiv. Zaposlenici cijene lidere koji su humani i koji se ne skrivaju iza vlastitog autoriteta’. Potpisujem. Istina je da će lojalan, onaj koji neće zbrisati na lošiji posao samo da zbriše, i motiviran kolektiv, postići zacrtane ciljeve. Ostat će odan. Naravno, ciljeve postavljene na realnim temeljima.

No ne može se čovječnost postići tako što se dignemo jedno jutro i odlučimo postati malo pristojniji, mudriji, lukaviji i pridobiti ljude vrlo jednostavnim i jeftinim pristupom, riječima ‘bravo’, hvala ti’, ‘nije dobro, ali cijenim trud’ i srodno. Humanost je tek dijelom urođena rođenjem, govori jedna teorija, ona se mora razvijati. Vjerujem da oni koji su je razvili sada više nego ikad prije trebaju društvu. Na tu kartu treba igrati jer je to željena dodana vrijednost koja se ne bi tako lako trebala odbaciti pa čak ni kao ideja. I nije mi jasno kako to vama (zaneseno privodim prezentaciju kraju, otpijam gutljaj vode da olakšam suhom grlu, upirući prstom u publiku) tebi ili baš tebi, nije jasno!?Ima tu čak i ekonomske logike. Jer bilo da se radi o sebičnim porivima dobrote ili nazvali to čistom humanošću, oni prema kojima su ti sebični porivi dobrote ili čisto humano djelovanje ispoljavani, donose promjenu. Oni su ključni. U tom kontekstu, promjena podiže kvalitetu i daje efikasnije, bolje rezultate. Ja dam tebi, ti daš meni i mirna Bosna. Dva plus dva je četiri. (Naklon).

18. travanj 2024 23:41